Opasnost ili normalna pojava

Opada vam kosa? Kada hitno treba posetiti lekara!

Sasvim je normalno da vam kosa opada ukoliko se farbate, blajhate, stalno fenirate, peglate ili uvijate kosu figarom, ali postoje i ozbiljniji uzroci
Hair & Makeup 24.08.2015. - 10:38h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Ako nakon pranja kose ili češljanja vidite gomilu dlaka u kadi ili na podu, nemojte odmah paničiti - to je potpuno normalno.

 

"Svaki čovek prosečno izgubi između 60 i 100 vlasi svakog dana", kaže triholog Anabel Kingsli, stručnjak za bolesti vlasi i kože glave.

 

Takođe, ako imate dugu kosu, učiniće vam se da vam je opalo mnogo više nego što zaista jeste, ali ipak postoje situacije kada treba obratiti pažnju i istražiti uzrok opadanja kose.

 

Za početak, treba da znate da je kosa jako osetljiva na svaku promenu i svaki stres u organizmu. Na primer, samo jedna nedelja dijete, stomačni virus, temperatura ili stresna nedelja na poslu može izazvati preterano opadanje kose.

 

Nije prala kosu 31 dan: Evo šta joj se desilo nakon eksperimenta! (FOTO)

 

"Kada se sve to završi, kosa će ponovo početi da raste i sve će se vratiti u normalu, tako da u prolaznim slučajevima nema razloga za brigu", objašnjava Kingsli.

 

Neke žene primećuju da im kosa intenzivnije opada krajem leta, a zimi značajno manje, dok gubitak vlasi primećuju i one dame koje peru kosu jednom ili dva puta nedeljno. Ponekad je u pitanju i genetika, a sve su to razlozi na koje ne možete da utičete.

 

Sa druge strane, sasvim je normalno da vam kosa opada ukoliko se farbate, blajhate, stalno fenirate, peglate ili uvijate kosu figarom.

 

Ne tuširate se svaki dan, ne perete kosu redovno: Evo šta radite svom telu!

 

Sve to vodi do opadanja, ali ne utiče na normalan rast kose. Kada prestanete sa tim navikama, prestaće i opadanje.

 

Takođe, treba da razlikujete opadanje kose, što podrazumeva ispadanje iz korena, od lomljenja vlasi. Vlasi se lome tokom češljanja, vezivanja kose, peglanja...

 

"Ako se pojačano opadanje kose nastavi i traje duže od tri meseca, trebalo bi da potražite savet dermatologa ili trihologa", savetuje Anabel Kingsli. Hronično opadanje kose može da znači i nedostatak gvožđa, vitamin D i B12, kao i probleme sa štitnom žlezdom, pa ne bi trebalo da ignorišete ovu pojavu.

 

Što pre otklonite uzrok, vaša kosa će se pre vratiti u prvobitno stanje i ponovo biti zdrava i jaka!

 

Preporod uništene kose: Domaći šampon od sode bikarbone! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...