Korisno znati

Neposlušna, suva i oštećena: Najbolji saveti za negu kose tokom zime

Posle pranja kose, na krajeve obavezno nanesite silikon ili koju kap kokosovog ulja, kako biste ih zaštitili od spoljašnjih uticaja i od daljeg isušivanja
Nega
14:46h Autor:
Neposlušna, suva i oštećena: Najbolji saveti za negu kose tokom zime
Foto: Shutterstock

Hladan vazduh i vlaga mogu učiniti da vaša kosa postane neposlušna, suva i oštećena. Kako biste ovo sprečili, potrebno je na pravi način je negovati i posvetiti joj dodatnu pažnju, prenosi Cosmopolitan.rs.

Kosa vam je suva i beživotna

1. Ne perite kosu prečesto, jer svako pranje i šamponiranje uklanja zaštitne lipide koji su zaslužni za njen zdrav i lep izgled. Pri pranju kose koristite što hladniju vodu, jer topla voda dodatno isušuje vlas.

2. Pravi šampon za vas bi mogao biti šampon koji sadrži silikone, jer neće dodatno isušiti kosu, već će je učiniti lepšom i lakšom za češljanje.

Soda bikarbona za lepši izgled i zdravo telo - OVDE saznajte više!

3. Korišćenje maske za kosu bi za vas trebalo da bude obavezna stvar. Možete koristiti kupovne ili ih napraviti sami kod kuće.

4. Obavezno koristite regenerator, i to onaj koji odgovara vašem tipu kose. On će omekšati krutu dlaku i omogućiti vam lakše raščešljavanje kose.

OVDE saznajte kojih pet znakova ukazuju da vam je hitno potrebno šišanje!

5. Posle pranja kose, na krajeve obavezno nanesite silikon ili koju kap kokosovog ulja, kako biste ih zaštitili od spoljašnjih uticaja i od daljeg isušivanja.

6. Ako imate suvu kosu i ne želite da je dalje oštećujete - oprostite se od pegle za kosu i fenova koji nemaju funkciju zaštite od toplote.

7. Napravite mali ritual - bar jednom dnevno, dok se odmarate, blago izmasirajte teme, jer ćete poboljšati cirkulaciju i podstaći lojne žlezde na lučenje sebuma (prirodne masnoće koja ima zaštitnu funkciju).

OVDE saznajte kako se neguju žene širom sveta!

8 Budite pažljivi prema svojoj kosi, posle pranja je ne češljajte dok je mokra, i prvo češljanje neka bude sa češljem sa retkim zupcima.

9. Izbacite iz svoje kolekcije za kosu sve proizvode koji sadrže alkohol, on je najviše zaslužan za isušivanje dlake.

10. Ne pravite frizure koje će da lome vlasi, izbacite šnalice i gumice, i koristite ih samo kada je to neophodno.

11. Ako se farbate, u farbu možete dodati malu količinu maslinovog ulja, ne može da škodi boji, ali može koliko-toliko da zaštiti kosu.

OVDE saznajte devet super primena maslinovog ulja!

Kosa vam se brzo mastiMnogi imaju probleme sa mašćenjem kose do te mere da im ona izgleda prljavo samo nekoliko sati posle pranja. Nažalost, pranje kose svaki dan i više je nego nepraktično, a šampon najčešće još jače iritira vlasište, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlezda. Ovaj problem dodatno se pogoršava zimi, kada zbog nošenja kape kosa postaje još prljavija i često slepljena.

Kako prati kosuKada kupujete šampon tražite onaj koji je namenjen masnoj kosu ili za volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje hemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo da smanji iritaciju vlasišta. Ispirajte kosu mlakom vodom jer vruća povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na krajeve kose. Između pranja, kosu dodirujte i češljajte što manje. Možete pokušati sa vrlo malom količinom bebi pudera ili sa šamponom za suvo pranje kako bi se upio višak masnoće.

OVDE saznajte kako da napravite masku od majoneza koja obnavlja oštećenu kosu.

I frizura je bitnaVerovali ili ne, oblik frizure koju nosite može uticati na mašćenje vaše kose. Ako vam se kosa brzo masti, izaberite frizuru koju je lako održavati i koja će vašoj kosi dati volumen. Slojevito šišana kosa ostavlja utisak punoće i iako će vam biti masna neće se tako lako primetiti. Izbegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima videti da vam je kosa masna. Sklonite kosu sa lica što je više moguće, a ako imate dugu kosu, vežite je u visoki rep. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati fen, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama.

Domaći receptiUkoliko ste voljni da isprobate nešto novo i zdravo za kosu, evo nekoliko saveta kako to možete učiniti sami kod kuće.

OVDE saznajte zbog kojih 11 loših navika gubite kosu!

1. Ako imate masnu kosu, prokuvajte dve šake sveže mente u tri decilitra vode oko 20 minuta. Posle toga odstranite ostatke lišća mente tako da procedite tečnost, a nju ohlađenu pomešajte sa šamponom.

2. Ako vam je kosa suva, dobro izmešajte 1 jaje, 1 kašiku sirćeta i 2 kašike maslinovog ulja. Nanesite dobijenu smesu na kosu, prvo na koren i vrhove. Zatim četkom pravilno rasporedite masku duž čitave kose. A onda je i nežno umasirajte u teme glave. Ostavite tako 15-20 minuta, a zatim dobro isperite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs