Neprijatnost

Rešite se peruti: Iskoristite jabukovo sirće i ruzmarin, obratite pažnju na ishranu!

Ako želite da sprečite nastanak peruti, u jelovnik uvrstite sveži đumbir koji je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, kao i prirodni "antibiotik" – beli luk, kao i jabuke
Hair & Makeup
18:56h Autor:
Foto: Thinkstock

Perut nastaje kao posledica stresa, nedostatka vitamina B, kao i zbog delovanja gljivice koja se hrani kožnim uljem. Da biste uklonili bele mrvice sa kose i sprečili njihov nastanak, poslužite se nekim od ovih trikova.

 

1. Namirnice za trljanje temena
Pre pranja kose teme istrljajte mešavinom jabukovog sirćeta i vode u razmeri  1:2, ostavite da deluje nekoliko sati, pa dobro isperite i operite kosu na uobičajeni način.

 

Ako imate na raspolaganju tri do četiri sveže grančice ruzmarina, potopite ovo začinsko bilje s litrom prokuvane vode, ostavite da odstoji 24 sata, pa njime tretirajte teme. Neka istraživanja su dokazala efikasnost ruzmarina na stimulisanje rasta kose, podsticanje cirkulacije i uništavanje gljivica koje dovode do razvoja peruti.

 

2. Hrana koja sprečava nastanak peruti


Na lepotu vaše kose i temena utiče i hrana koju jedete. Ako želite da sprečite nastanak peruti, u jelovnik uvrstite sveži đumbir koji je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, kao i prirodni "antibiotik" – beli luk.

 

Dobar izvor vitamina B su i pšenične klice, kao i semenke suncokreta koje možete da grickate same, u sklopu hleba od celih žitarica, ili kao dodatak zdravim salatama. Na kraju ne zaboravite jabuke, koje su odlične "strugalice" peruti.

 

A kako lavanda može da vam pomogne u borbi protiv peruti saznajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs