Prvi signal

Tamni i natečeni: Na koje probleme ukazuju podočnjaci?

Neke od bolesti na koje ukazuju podočnjaci su problemi sa bubrezima, anemija, posledice stresa, kardiovaskularne bolesti
Medicina
17:14h Autor:
Tamni i natečeni: Na koje probleme ukazuju podočnjaci?
Foto: Shutterstock

Podočnjaci su vrlo često prvi signal koji upućuje na to da u organizmu postoji neki problem ili neravnoteža. Neke od bolesti na koje ukazuju podočnjaci su problemi sa bubrezima, anemija, posledice stresa, kardiovaskularne bolesti. I izbor hrane igra veliku ulogu u nastanku podočnjaka.

Podočnjake razlikujemo prema pigmentiranosti, jačini tamne boje, natečenosti, a u nekim slučajevima se podočnjaci pojavljuju usled spuštanja obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih uzorka.

1. Podočnjaci koji su natečeni najčešće su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva oko očiju, a ako su tamni, reč je o povećanom prodoru krvi krvnih sudova u tkivo.

2. Ako se tamni kolutovi zadržavaju nekoliko meseci, i pretvaraju se u obešene tamne kesice, trebalo bi proveriti krvnu sliku. Anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod dece, slabije pamćenje.

3. Tamni kolutovi ispod očiju ukazuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tečnosti u organizmu.

4. I alergični na polen imaju problem s podočnjacima. Kod ovih pacijenata čest je neurodermatitis, zbog kog učestalo brišu i trljaju oči, a to doprinosi razvoju pigmentacije i iritiranosti nežne kože kapaka.

OVDE pročitajte kako da se rešite podočnjaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs