Obratite pažnju

Prestanite što pre: 11 loših navika zbog kojih gubite kosu

Dobra vest je da kosu možemo da očvrsnemo unevši neke promene, samo pre toga treba da uvidimo čime sabotiramo zdravlje svoje kose i loše navike izbacimo iz rutine
Nega
14:34h Autor:
Prestanite što pre: 11 loših navika zbog kojih gubite kosu
Foto: Shutterstock

Doktor Alan Baumann koji se bavi transplantacijom kose ističe da mnogi aspekti našeg života, od toga šta jedemo do toga kako stilizujemo kosu, utiču na jačinu korena i same vlasi. Ali, dobra vest je da kosu možemo da očvrsnemo unevši neke promene, samo pre toga treba da uvidimo čime sabotiramo zdravlje svoje kose i loše navike izbacimo iz rutine.

1. Tuširanje toplom vodom Vruća voda dehidrira vlasi kose (kao i kožu), što uzrokuje suvu kosu sklonu lomljenju. Pranjem u parnoj kupki ispirate odbrambena ulja koja svaka kosa poseduje, ali i pore na temenu počinju pojačano da rade, što dodatno uništava koren i može da uzrokuje perutanje kose. Zato radije malo snizite temperaturu, a kosu ispirajte što hladnijim mlazom vode.

Da vam kosa ne bi bila kao slama, OVDE pročitajte šta nikada ne biste smele da koristite.

2. Koristite vruće aparate za stilizovanje

Visoka temperatura uništava proteine od kojih se sastoji vaša kosa i njen odbrambeni omotač. Jednom kad se taj "omotač" uništi, ravnoteža vlage je poljuljana i vaša kosa je sklonija lomljenju. Ograničite korišćenje bilo kakvih aparata, čak i fena za kosu, na dva do tri puta nedeljno. Pokušajte da aparate koristite na najnižnoj mogućoj temperaturi, a pre korišćenja kosu zaštite zaštitnim sprejom.

OVDE saznajte o potpuno neobičnom trendu pranja kose. Vredi probati!

3. Rigorozne dijete

Izgladnjivanje tera telo da to malo energije koju ima usmeri prema nužnom funkcionisanju, kao što je rad srca i mozga, umesto da pomaže rastu kose. Jedan od glavnih i prvih simptoma kod dijagnoze anoreksije jeste veliki gubitak kose. Pazite na zdravu ishranu u kojoj imate dovoljno zastupljenih belančevina kao što su riba, piletina i mahunarke, jer se kosa prvenstveno sastoji od belančevina i, ako ih ne konzumirate dovoljno, ona će to prva da oseti.

OVDE saznajte kakve sve blagotvorne efekte ima soda bikarbona po organizam.

4. Loše postupate s mokrom kosom

Vlasi nisu nikad lomljivije i nežnije nego kad su mokre. Grubo raščešljavanje, ali i trljanje mokre kose, stvoriće pravo okruženje za njeno lomljenje i opadanje. Minimizujete raščešljavanje tako što ćete kosu pročešljati pre pranja. Takođe, nemojte kosu da trljate peškirom, kako biste je osušili, nego je lagano pritisnite kako bi peškir upio vodu.

OVDE saznajte koja je tajna lepe kose Blejk Lajvli!

5. Čvrsto vezujete kosuAko je visoki rep ili punđa vaša omiljena frizura, pazite. Naime, ovakve frizure vrlo često stavljaju dodatni pritisak na folikule kose, što uzrokuje njihovo oštećivanje i trajno uništavanje. To može da dovede do ćelavljenja, kod čega se trajno oslabljuje folikula i kosa više nikad ne može da raste na tom mestu. Opustite rep. Pokušajte da nosite raspuštenu kosu kad god je to moguće, pogotovo dok spavate. A, ako baš morate da vežete rep, neka bude mekano vezan.

OVDE pogledajte kako da napravite frizure gotove za jedan minut!

6. Koristite proizvode za dugotrajno stilizovanje kose

Ako na vašem gelu ili laku za kosu piše da učvršćuje ceo dan ili ekstra jako, znači da sadrži puno alkohola i uništava vašu kosu, čineći je suvom i krhkom. Nakon što pročešljate kosu na koju su nanešeni takvi proizvodi, ona će automatski pucati i opadati. Izbegnite korišćenje bilo kakvih proizvoda od kojih vam je kosa kruta ili gnjecava. Radije se odlučite za mekša rešenja kao što su kreme za stilizovanje koje održavaju frizuru, ali i zadržavaju prirodnu vlažnost kose i ne uzrokuju trenje prilikom češljanja.

OVDE saznajte kojih pet trikova čine kosu gušćom i bogatijom.

7. Koristite oralnu kontracepciju

Ako ste žena koja se ubraja u mnogobrojnu grupu onih kojoj kosa pojačano opada zbog hormonske neravnoteže, pogrešne antibebi pilule mogu dodatno da oslabe vašu kosu. Pilule koje sadrže androgene mogu da pojačaju gubitak kose kod osoba preosetljivih na te hormone, ako one to ne znaju. Prebacite se na druge pilule ako vam se čini da vam trenutne ne odgovaraju, a ako želite da proverite da li ste preosetljivi na androgene hormone, zamolite lekara da vas pošalje na testiranje.

OVDE saznajte kojih 9 frizura će vas učiniti 10 kilograma mršavijom!

8. Češkate glavu

Ako vas svrbi teme, češkanje bi moglo da dovede do opadanja kose. Jednom kad je ošećena folikula, vlasi su sklonije lomljenju. Kako biste se rešili svraba, koristite posebne šampone koji sadrže selen, cink ili ulje čajevca. Ako vam, pak, ne odgovaraju proizvodi koji mogu da se kupe u drogerijama, neka vam lekar prepiše antibakterijski šampon ili penu od kortikosteroida kortizona.

OVDE saznajte koje biljke poboljšavaju rast kose.

9. Upijate sunce

Čak i ako ste (pametno) odustali od sunčanja, šanse su da je vaša kosa izložena UV zracima, koji "jedu" jačinu i elastičnost kose. Produženo izlaganje UV zracima oslabiće "omotače" folikule zbog čega će kosa oslabiti i lomiti se, pa će je vrlo verovatno biti sve manje i manje. To možete da sprečite tako što ćete van nositi šešire kad god je to moguće, a možete da koristiti i regeneratore za kosu koji se ne ispiraju, a koji sadrže UV zaštitu.

OVDE saznajte kako da napravite prirodan lek protiv opadanja kose.

10. Ne perete kosu dovoljno često

Sada kad su šamponi za suvo pranje kose postali toliki hit, puno je lakše propustiti poneko pranje. To nam odgovara, ali nije baš sjajna vest za našu kosu. Nagomilavanje proizvoda u kosi ili perut na temenu dokazano zatvara folikule i onemogućava rast kose. Nema ništa loše u tome da ponekad preskočite pranje, ali ako to postane navika, proizvodi koje koristite, prljavština i ulje mogu da zatvore pore na temenu. Svakako perite kosu svaki drugi dan, pogotovo ako se znojite ili koristite različite proizvode za kosu. A, kako biste sprečili preterano isušivanje, prebacite se na šampone bez sulfata.

OVDE saznajte šta vaša kosa govori o vama i kako muškarci doživljavaju ženske frizure.

11. Uzimate određene lekove

Određeni lekovi (na primer antidepresivi) ili hormoni (recimo, oni koji se koriste kao terapija lečenja poremećaja rada štitne žlezde) mogu da uzrokuju gubitak kose. Mogu da utiču na prirodni ciklus rasta kose, te da kosa prerano uđe u fazu mirovanja i opadanja. Pitajte lekara o alternativnom načinu lečenja i lekovima koji nemaju uticaj na rast i gubitak kose.

OVDE saznajte kako stanje kose ukazuje na ozbiljne bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs