Lekovito bilje

Lavanda je prirodni saveznik vašeg zdravlja: Umiruje želudac, um, kožu i pomaže kod peruti

Miris lavande deluje na vaše telo tako što usporava otkucaje srca i snižava krvni pritisak
Fitnes & Nutricija
19:04h Autor:
Lavanda je prirodni saveznik vašeg zdravlja: Umiruje želudac, um, kožu i pomaže kod peruti
Foto: Thinkstock

Sigurno ste se bezbroj puta uverili u dobrobiti lavande, a miris ove biljke čest je gost u domaćinstvima. Ako i dalje tragate za novin načinima upotrebe lavande u svakodnevnom životu, pročitajte ove savete.

Pomaže kod peruti

Ako imate problema sa peruti, probajte sledeći recept. U šoljici pomešajte 15 kapi eteričnog ulja lavande sa dve šoljice maslinovog ili bademovog ulja. Zagrejte u mikrotalasnoj pećnici oko 10 sekundi i gotovu smesu umasirajte u kosu. Zatim je zamotajte u kapu za tuširanje, pustite da deluje sat vremena i isperite šamponom. Rezultat ćete videti nakon nekoliko tretmana.

Kojom strategijom možete da se otarasite peruti saznajte OVDE.

Rešava problem nadutosti

Nadutost i loša probava mogu da budu posledica razmnožavanja "loših" bakterija, do čega dolazi usled uzimanja antibiotika. Lavanda sadrži polifenole koji snižavaju nivo "loših" bakterija u crevima. Kako biste se rešili nadutosti, probajte jogurt na koji ste stavili sušenu lavandu.

I kefir je dobar za nadutost, a više o tome saznajte OVDE.

Opušta duh i telo

Istraživanja su potvrdila da miris lavande deluje na vaše telo tako što usporava otkucaje srca i snižava krvni pritisak. Zato pre odlaska u krevet, kako biste prijatnije spavali, stavite šaku sušene lavande u vazu ili sobu osvežite mirisom na bazi ulja lavande.

Umiruje iritiranu kožu

I protiv uboda komaraca možete da se borite eteričnim uljem lavande. Deluje protivupalno i smanjuje svrab, otečenost i crvenilo. Stavite kap ulja ili dve na zahvaćeno područje i pričekajte 15 minuta da se upije (ako vaša koža loše reaguje na lavandino ulje, prestanite s primenom). Primenjujte ulje svakih šest do osam sati sledećih 24 sata.

Čini obrok zdravijim

Isprobajte nove začine u svakodnevnoj kuhinji. Provansalska mešavina začina sadrži, između ostalog, i lavandu, a ovom mešavinom možete da začinite meso na roštilju, piletinu, povrće ili pilav. A OVDE pročitajte kako da sprečite rak i neutrališete otrovne materije mesa sa roštilja.

Ne samo da ćete jelo obogatiti ukusima, već ćete osnažiti i vaš organizam.

A kako ruzmarin možete da koristite kao lek - protiv raka, nadutosti, akni, za savršen vid, ali i za čišćenje doma saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs