Korisno znati

Avokado: Riznica tajni lepote i zdravlja!

Avokado ženama pomaže da skinu, za zdravlje najopasnije, salo oko trbuha pa na taj način smanje rizik od srčanih bolesti. Fantastičan je za kosu jer ima dosta proteina u sebi
Fitnes & Nutricija
23:26h Autor:
Avokado: Riznica tajni lepote i zdravlja!
Foto: Shutterstok

Avokado se bere dok je čvst i nezreo. Zato se i prodaje čvrst, a proces sazrevanja nastavlja se u vašem domu u narednih 3-6 dana. Lagano ga pritisnite prstima i ako osetite da je na nekim mestima mekan, onda je spreman. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi. Avokado treba pripremiti neposredno pre serviranja, jer stajanjem menja boju. Sami možete ubrzati proces sazrevanja ako ga čuvate u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi do gnjile banane ili jabuke.

Ukus avokada je sam po sebi blag, tj. jedva da je primetan, a sve što mu se dodaje čini da njegov ukus dođe do izražaja, da procveta. Velika je razlika u ukusu ako koristite maslinovo umesto suncokretovog ulja ili ako vinsko sirće zamenite limunovim sokom.

Za zdravlje

Njegovo meso sadrži i do 25 odsto nezasićenih masnih kiselina, dosta kalijuma, a bogat je i vitaminima B1, B2 i A. Oleinska kiselina, nezasićena masna kiselina, može da pomogne da se snizi loš (LDL) i poveća dobar (HDL) holesterol. Novija istraživanja pokazuju da oleinska kiselina štiti od raka dojke.Kalijum iz avokada pomaže da se reguliše krvni pritisak. Avokado je jedan od najbogatijih izvora glutationa, snažnog antioksidansa za koji je utvrđeno da blokira veliki broj različitih karcerogena. Sadrzi vlakna koji pogoduju probavi, kao i sastojke koji imaju uticaja na zanski cilklus te cuva jajnike i matericu, na koju oblikom i podseca. Ženama pomaže da skinu, za zdravlje najopasnije, salo oko trbuha pa na taj način smanje rizik od srčanih bolesti.

Izvrsno antioksidativno delovanje na kožu lica i tela. Pomoć kod probavnih problema i problema sa cirkulacijom. Omekšavanje suve i grube kože i smirivanje kože koja je sklona iritaciji.

Što je avokado svetliji sadrži i više koži dragocenog beta karotena. Zbog gvožđa i brojnih vitamina dobar je za snižavanje holesterola u krvi, ali i za dijetalni jelovnik.

Za lepotuAvokado nije samo zdrava namirnica već i prava riznica najboljih bjuti tajni za vaš mladalački izgled! Ispucali ili rascvetani vrhovi kose više nisu problem. Avokado je fantastičan za kosu jer ima dosta proteina, pa ga izgnječite, napravite masku i nanesite duž cele kose. Takođe, možete napraviti i masku za lice, tako što ćete dodati malo meda i maslinovog ulja.

Salata od avokadaPotrebno: meso avokada, paradajz, maslinovo ulje, masline, so, belo vinsko sirće, biber, beli luk, crni luk.

Isecite meso na kocke i spojite sa kockicama paradajza. Začinite uljem i sirćetom, kao što radite sa zelenom salatom. Posolite i dodajte ostale sastojke po želji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs