Nisu sve iste

Letnje nedoumice: Kako da izaberete idealnu kremu za sunčanje?

Ne odgovara svaka krema svakome, a saznajte i šta da radite ukoliko vam krema izaziva crvenilo
Nega
19:04h Autor:
Letnje nedoumice: Kako da izaberete idealnu kremu za sunčanje?
Foto: Thinkstock

Ako govorimo o nezi kože tokom leta, prvo pomislimo na kreme za zaštitu kože od sunca i korišćenje preparata sa SPF faktorom. Ali treba imati na umu da sve kreme i losioni sa zaštitnim faktorom nisu isti - neki uz pomoć minerala stvaraju fizičku barijeru ultravioletnim zracima, a neki hemijskim reakcijama omogućavaju njihovu apsorpciju.

SPF je skraćenica od sun protection factor (faktor zaštite od sunca) i pokazuju koliko se vremena može provesti na suncu, a da ne dođe do opekotina. Kako biste znali da odredite koji faktor zaštite je vama potreban, morate dobro da poznajete svoju kožu i kako ona reaguje na sunce. Jer ako, na primer, nakon 10 minuta izgorite na suncu, onda vam zaštitni faktor 15 dozvoljava da napolju budete 150 minuta.

Kako tip kože određuje kremu za sunčanje, saznajte OVDE.

Ako krema sa faktorom koju koristite izaziva crvenilo, osetljivost ili neki drugi problem - pređite na mineralne kreme sa cink oksidom i titanijum dioksidom. U slučaju da vam je koža masna, nemojte koristiti kreme sa SPF većim od 20 jer može doći do preopterećenosti kože hemikalijama.

Postoje na tržištu kreme na kojima je označeno da su nekomodogene, tj. da ne zapušavaju pore i ne uzrokuju veće lučenje sebuma.

Tokom leta nastavite da redovno čistite kožu pilinzima, jer jedino tako ona može da prihvati i upije dovoljnu količinu hidrirajućih losiona ili krema koje koristite. Redovna eksfolijacija je važna jer poboljšava mikrocirkulaciju i podstiče regeneraciju kože. To važi i za lice, posebno leti, jer čista koža bolje podnosi i drži šminku.

Činjenice o kremama i sprejevima koje niste znali, a trebalo bi, pročitajte OVDE!

Ukoliko spadate u umerene kada je reč o sunčanju, onda se možete okrenuti potpuno prirodnim zaštitama. Šea buter se već vekovima koristi kao odlična zaštita od sunca, ali se u tom slučaju izlažite samo ranom jutarnjem i kasnom popodnevnom suncu. Šea buter je nezamenjiv u nezi kože. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, vitamine A i E - sve što je vašoj koži potrebno tokom leta.

Naravno, ne zaboravite da unosite tečnost i da se hranite zdravo, jer to je preduslov za zdravu i sjajnu kožu.

A koje namirnice vam mogu pomoći da brže pocrnite, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs