Izbegnite ih

Kada kosa gubi na lepoti: Sedam faktora koji utiču na vlasište!

Nekada su to lekovi koje uzimamo, nekada stres, pogrešna nega, i još neki faktori zbog kojih naša kosa gubi na svojoj lepoti
Nega
21:18h Autor:
Kada kosa gubi na lepoti: Sedam faktora koji utiču na vlasište!
Foto: Shutterstock

U našoj kosi često leži oko pedeset posto naše lepote. A kada se desi da ona trpi promene i mi se osećamo nekako oštećeno za tu lepotu koju posedujemo u njoj. Većinu žena panika hvata i na prvih pet ipalih dlaka, a kamo li veća oštećenja.

Kada idemo kod frizera uvek tragično shvatamo kada nam ošiša samo centimetar više nego što smo planirale.

Koji je to novi trend kada je kosa u pitanju pogledajte OVDE.

Donosimo vam sedam faktora koji utiču na ozbiljne promene na koži:

Hormoni

I najmanje hormonalne promene vide se na kosi, naročito u njenoj teksturi. Najveće probleme stvara prejak ili preslab rad štitne žlezde koja vlasi čini slabima i lomljivima. One ispadaju već nakon nekoliko nedelja rasta, a ponekad ni ne dostignu uobičajnu dužinu pre nego ispadnu. Promene su takođe uočljive tokom trudnoće kada povišen nivo estrogena produžuje fazu rasta i smanjuje ispadanje vlasi zbog čega kosa postaje gušća i sjajnija. Promena u ravnoteži hormona utiču na rast kose, ali i menjaju i njenu teksturu. Tako se ravna kosa može početi kovrdžati, a talasasta kosa ispravljati.

Kako Blejk Lajvli neguje svoju kosu pročitajte OVDE.

Lekovi

Osim hormona na teksturu kose mogu uticati i lekovi. Lekovi za akne, betablokatori koji se koriste za visoki pritisak, antikoagulanti za razređivanje krvi, antidepresivi i nesteroidni protivupalni lekovi, mogu izazvati ispadanje kose. A slično delovanje moguće je i kod kontracepcijskih tableta. Progesteron iz tableta počinje se ponašati poput muškog hormona testosterona što podstiče ispadanje vlasi.

Kako da ubrzate rast kose možete da pročitate OVDE.

Ishrana

Kosi su za rast potrebni vitamini koje dobija iz hrane. Ishranu treba obogatiti vitaminom A, cinkom, gvožđem i omega-3 masnim kiselinama jer će u suprotnom kosa biti beživotna i tanka. To je najvidljivije kod nedostatka gvožđa koji kosu čini tankom, lomljivom i podstiče njeno ispadanje.

Kako da sredite kosu u stilu Pin ap devojke možete da pogledate OVDE.

Medicinski tretmani

Ispadanje kose često je nakon hemioterapije, a za sve su krivi agresivni lekovi koji menjaju i sam rast novih vlasi. Jednom kada dlaka ponovno počne sa rastom njena tekstura se menja. Zbog toga ona može biti kovrdžava, ravna ili gušća, iako to pre nije bila.

Najjednostavnije letnje frizure koje će izdržati vrućinu možete da pogledate OVDE.

Seda kosa

Ona je posledica nakupljanja hidrogen peroksida u samom folikulu što uzrokuje promene i u samoj teksturi kose. Kosa čim počinje da sedi postaje deblja i neposlušnija.

Preterivanje sa preparatima za kosu

Preterano stilizovanje ostavlja posledice na kosi menjanjem njene strukture ili pojačanim ispadanjem. Visoke temperature pegli za kosu i figara mogu je jako isušiti, prouzrokovati pucanje i listanje pa je pre svakog takvog stilizovanja obavezno zaštitite preparatima protiv topline.

Kako da negujete kosu uz pomoć sode bikarbone možete da vidite OVDE.

Stres

On kosu čini slabom i tankom, a može je "naterati" i u prevremenu fazu mirovanja. Čim prođe ta faza kosa ispada, a stanje bi se u normalu trebalo vratiti najkasnije nakon šest meseci. Takođe je opasan i hroničan stres koji može ubrzati rad imunološkog sistema tako da bele krvne stanice napadaju folikule kose. Reč je o alopeciji areatei.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs