SAZNAJTE

DA LI JE ZA VAS OBIČAN ILI GEL LAK? Sve smo uzeli u obzir i ovo su NAŠI ODGOVORI! (FOTO)

Običan ili gel lak, pitanje je sad. Ne brinite, donosim vam sve odgovore, skrolujte i pročitajte pre nego što zakažete svoj sledeći manikir.

Nega
Autor:
DA LI JE ZA VAS OBIČAN ILI GEL LAK? Sve smo uzeli u obzir i ovo su NAŠI ODGOVORI! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ok, odgovor na ovo pitanje je očigledan. Gel lak traje oko dve nedelje. Ponekad može da izdrži čak i duže ali izrasli deo nokta će vas verovatno nervirati pošto ne izgleda ni lepo ni uredno, a povećava se i šansa da se nokatna ploča ošteti ljuštenjem laka. Običan lak uglavno traje od 3 do 7 dana.

VAŽNO: ŠTO MANJE RADITE RUKAMA, TO ĆE I OBIČAN LAK DUŽE TRAJATI. SVI ZNAMO DA SE OVO ODNOSI NA SVE VRSTE POSLOVA ZBOG KOJIH SU VAM RUKE U KONTAKTU SA KUĆNOM HEMIJOM I VODOM ALI DA LI STE ZNALI DA VAŽI I ZA KUCANJE PO TASTATURI?

ŠTA SE LAKŠE SKIDA

Običan lak se brže i lakše skida, bilo da to radite sami kod kuće ili u salonu. Skidanje gel laka je bolje da ne radite sami ukoliko niste vešti i nemate iskustva pošto postoji realna mogućnost da oštetite nokatnu ploču.

KAKO SE SKIDA OBIČAN, A KAKO GEL-LAK?

Običan lak skida se skidačem, sa ili bez acetona. Gel lak se skida ili uz pomoć posebnog rastvarača na bazi acetona ili uz pomoć aparature, a nekada i kombinacijom oba. Ukoliko se pravilno koristi, nijedna od ovih metoda neće oštetiti nokat.

Ukoliko su gel lak i poslednji zaštitni sloj tanki, skidaju se samo rastvaračem kojim se natapa vata i ostavlja da deluje.

Ukoliko na noktima imate gel ojačanja, izlivanje nokta i sl. za njihovo skidanje koristi se mehanička turpija, sa ili bez kasnije upotrebe rastvarača.

ŠTA SE LAKŠE NANOSI I SUŠI

Običan lak se suši brže dok se maže i dok se sa njim "radi" ali mu je potrebno čak i do pola sata da bude potpuno suv. Gel lak ima tu prednost da se suši UV lampom i petnaestak minuta mu je dovoljno za krajnju polimerizaciju.

DA LI JE ZA NOKTE ZDRAVIJI OBIČAN ILI GEL-LAK?

Zahvajujući novim tehnologijama pravljenja gel lak uopšte ne mora da ošteti nokat - iako to zavisi i od tehnike kojom se maže i skida, kao i od pripreme samog nokta. Ukoliko je ona pravilna, njegov efekat na zdrave nokte može se uporediti sa onim koji ima kućna hemija i ako se radi o kvalitetnom preparatu, on je minimalan.

U KOJIM SLUČAJEVIMA SE SAVETUJE OBIČAN LAK

Ako volite često da menjate boju laka, nema potrebe da koristite bilo koji osim običnog. Samo skidanje je jednostavnije i brže, možete sve izvesti sami ukoliko želite, a nokti neće "patiti" usled čestog menjanja laka.

KOJE SU PREDNOSTI, A KOJE MANE TRAJNOG LAKA

  • Nokti na kojima je trajni lak su čvršći, otporniji, sjajniji i bolje zaštićeni od svih uticaja spoljne okoline.
  • Ipak, gel lakovi imaju i neke mane:
  • nokti brže rastu ispod gel laka pa je sam manikir potrebno izvoditi češće kako vreme prolazi
  • dobijate ono što platite: kvalitetan manikir i kvalitetan gel lak nisu jefitni pa česte manikire možete osetiti kao teret u budžetu

KOJE SU PREDNOSTI, A KOJE MANE OBIČNOG LAKA

Najveća mana običnog laka jeste to što se lako oštećuje i guli. Sa druge strane, njegova najveća prednost jeste što se lako skida i nanosi pa vam daje punu slobodu da eksperimentišete, a ne mala stvar jeste i znatno niža cena.

DA LI OBIČAN I GEL LAK MOGU DA SE KOMBINUJU U JEDNOM MANIKIRU

Nikako. Radi se o potpuno različitim lakovima po sastavu, načinu nanošenja i trajnosti. Ne mogu se kombinovati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs