Vrlo čest problem

Malim trikovima protiv masne kose: Prečestim pranjem vlasi se samo isušuju

Ako ste isprobali sve moguće šampone i preparate kako biste suzbili mašćenje vlasišta i ništa nije pomoglo, sigurno nešto ne radite ispravno
Nega
16:22h Autor:
Malim trikovima protiv masne kose: Prečestim pranjem vlasi se samo isušuju
Foto: Shutterstock

Masna kosa jedan je od najčešćih problema u održavanju urednog i negovanog izgleda, i stvara poteškoće u svakodnevnom oblikovanju frizure. Osim prirodne tendencije vlasi ka preteranom izlučivanju sebuma, postoji i niz grešaka kojima sami podstičemo njihovo mašćenje. Neke od najčešćih kriju se u stresnom načinu života i lošoj ishrani, kao i u pogrešnom negovanju kose.

1. Prečesto i pogrešno pranje

Uprkos masnim vlasima koje narušavaju nečiji kompletan izgled, treba se suzdržati od svakodnevnog pranja kose. Naime, prečestim izlaganjem kose vodi i šamponu podstiče se pojačano izlučivanje masnoća, pa je idealno prati je dva puta nedeljno. Veća količina šampona nije preduslov da kosa bude čistija, naprotiv, na masne vlasi šampon se brže "lepi", pa je njegovo ispiranje otežano. Količina veličine oraha, nanesena dva puta, jedina je preporučljiva doza, s tim da prvi naneseni deo šampona treba temeljno da utrljate, a drugi nežno da umasirate.

2. Visoka temperatura vode i vrelina fena

Vruća voda, kao i vreo mlaz vazduha iz fena podstiču izlučivanje masnoće, pa je masnu kosu poželjno prati u mlakoj ili čak hladnijoj vodi. Ona održava kutikule zatvorenim, što jača kosu i sprečava gomilanje sebuma.

Najjeftiniji i najbolji tretman za kosu krije se u vašem frižideru, a više o tome pročitajte OVDE.

3. Pogrešan izbor četke za kosu

Nakon pranja masnu kosu je najbolje očešljati plastičnom četkom čiji su vrhovi mekani i zaobljeni. Metalne četke se ne preporučuju jer masnoću s temena raznose duž čitave vlasi. S proizvodima za kosu takođe treba biti oprezan i, ukoliko je njihovo korišćenje neophodno, treba birati samo one na prirodnoj bazi - vosak, gel i pena kosi daju trenutan sjaj, ali oduzimaju joj živost i dodatno je opterećuju, zbog čega veoma brzo "pada".

Kako da učinite kosu gušćom i bogatijom pročitajte OVDE.

4. Velika količina regeneratora

Masnim vlasima regenerator nije neophodan, on lakoću i čistoću vlasi pretvara u dodatni sloj koji privlači nečistoću. Ne stavljajte regenerator, već vrhove kose nakon šamponiranja istrljajte kašikom jabukovog sirćeta pomešanog s decilitrom vode, nanesite na vrhove, pustite da odstoji pet minuta, pa isperite.5. Preterivanje s maskama za kosu

Za masnu kosu postoje razne maske na tržištu, ali s njima takođe treba biti štedljiv jer, umesto hranjenja vlasi, najčešće uzrokuju to da postaju teške. Pakovanje za kosu koristite dva puta mesečno, to je dovoljno da se dlaka nahrani i da se smanji preterano izlučivanje sebuma.

OVDE pročitajte kako prašak zapecivo može da bude rešenje za masnu kosu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs