Nogu pred nogu

Meditacija u pokretu: Či hodanje

Retko odlazimo u šetnju radi šetnje. Protežemo noge da bismo došli do nekog cilja, žurno hodamo od mesta A do mesta B. Ali zašto cilj ne bi upravo postao opuštajuća ili rekreativna šetnja koja može da poboljša zdravlje?
Fitnes & Nutricija
02:12h Autor:
Meditacija u pokretu: Či hodanje
Foto: Thinkstock

Američko istraživanje sa Univerziteta u Ilinoisu pokazalo je da šetnja tri puta nedeljno, čak i sasvim lagana, poboljšava mentalne sposobnosti, npr. pamćenje i sposobnost planiranja. Osim delovanja na mentalnom nivou, redovna šetnja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i smanjuje visoki krvni pritisak. Takođe deluje opuštajuće, poboljšava san, podiže imunitet, povećava nivo energije i raspoloženje, piše Lovesensa.rs.Stari sport na novi načinSvako je barem jednom otišao u šetnju kako bi raščistio misli. Američki trener trčanja Deni Drejer je otišao korak dalje i osmislio posebnu formu šetanja za opuštanje tela i duha. Spajanjem “obične” šetnje sa mudrostima i principima drevne kineske tehnike tai či kreirao je či hodanje. Cilj je blago vežbanje, ispravljanje posture i opuštanje.

Či hodanje deluje poput meditacije u pokretu jer se pažnja usmerava na disanje i procese u telu, a fokusiranjem na telesne senzacije utičemo na ublažavanje fizičkog i mentalnog stresa. Duboko dišite i pri svakom izdisaju zamislite da otpuštate tenziju u glavi, vratu, leđima, grudima, stražnjici, bedrima... Dok svesno opuštate svaki pojedini deo tela, zadržite se na svakom delu nekoliko udisaja i izdisaja posvećujući mu pažnju. Odaberite mesto daleko od gradske gužve i saobraćaja. Šetajte se kao da nemate unapred zacrtan cilj i kao da vam se nikuda ne žuri. Izdvojite barem 15 minuta.Otkrijte centar moći Ako želite nakon opuštajuće šetnje da ubrzate hod, tvorac či hodanja savetuje: “Blago nagnite gornji deo tela prema napred držeći ramena u zamišljenoj liniji iznad bokova. Uvucite stomak i stegnite stražnjicu kako biste aktivirali mišiće abdomena. Kada hodate vrlo brzo, treba da osetite zatezanje u mišićima abdomena. Tu se, prema tai čiju, nalazi centar moći. Kada postanete toga svesni, znači da crpite energiju iz pravog mesta. Neka vaši koraci budu mali i brzi: napravite između 140 i 160 koraka u minuti. Razmišljajte kako se stopala "valjaju" svakim novim korakom, od pete pa sve do vrhova prstiju. Ako želite da hodate brže, zamahujte rukama brže. Noge će raditi ono što rade ruke.”

Kineska medicina određuje koja vam ishrana najviše odgovara, više o tome pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs