Iznenadićete se

Bapske priče o sedoj kosi: Osedećete zbog stresa, čupanjem jedne izrašće vam dve sede dlake

Koliko su geni odgovorni za nastanak sedih i da li sunce utiče na promenu pigmenta
Hair & Makeup
20:50h Autor:
Foto: Thinkstock

Naučnici i dermatolozi konačno su otkrili koji su mitovi koje godinama slušamo o sedoj kosi, ali i to kako da sprečite rano pojavljivanje izdajničkih belih vlasi, koje daju do znanja da je mladost prošla. Evo najčešćih:

 

Čupanjem jedne sede neće izrasti dve

 

Ko još nije čuo bapsku priču da, kad iz glave iščupate sedu dlaku, na "sahranu" joj dođu dve (u prevodu - izrastu dve nove). Naučnici kažu da zbog ovoga uopšte ne treba da brinete jer čupanje dlake nema nikakav uticaj na rast novih, ali tako možete uništiti njen koren, pa nova vlas možda uopšte više neće izrasti.

 

Zbog stresa nećete osedeti

 

Zbog stresa ne možete osedeti, ali možete privremeno izgubiti kosu. Međutim, postoji mogućnost da se zbog stresa ipak može malo promeniti pigment dlake koja će izrasti nakon stresnog perioda.

 

Promenite stil života

 

Doktori upozoravaju da niska količina vitamina B12 može uzrokovati gubitak pigmenta i da pušači mnogo ranije osede. Sad vam je verovatno jasnije zašto neki pušači dobiju bele vlasi pre tridesete.

 

Osedećete kad i vaši roditelji

 

Za sedu kosu prestanite da krivite svog tinejdžera koji vam stalno diže pritisak. Radije pogledajte šta je majka priroda podarila vašim roditeljima, jer je to najbolji pokazatelj kad biste i vi mogli dobiti prve sede.

 

Kosa ne sedi zbog čestog farbanja

 

Iako možda ponekad svoju tinejdžerku zastrašujete kako će zbog čestog farbanja kose prerano osedeti, to je klasična bapska priča.

 

Sunce nije krivo za nastanak sedih

 

Iako znamo da sunčanje uzrokuje starenje kože i nastanak bora, njegov uticaj na kosu nije drastičan. Stvar je sledeća: ćelije kose prirodno proizvode hidrogen-peroksid, a kada ga proizvedu previše, umesto plave kose dobijemo sedu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...