Još u fazi istraživanja

Čudesne matične ćelije: Rešenje za ćelavost

Testiranja sprovedena na miševima potvrđuju da je uz pomoć matičnih ćelija moguće regenerisati folikule ključne za ponovni rast kose, a testiranja nove metode na ljudima tek slede
Nega
13:00h Autor:
Čudesne matične ćelije: Rešenje za ćelavost
Foto: Shutterstock

Eksperimenti američkih naučnika Univerziteta Pensilvanija ukazuju na mogućnost korišćenja matičnih ćelija u tretiranju ćelavosti.

Prema pisanju naučnog časopisa "Nature Communications", testiranja sprovedena na miševima potvrđuju da je uz pomoć matičnih ćelija moguće regenerisati folikule ključne za ponovni rast kose. Istraživači dodaju da je ključno bilo rešiti problem proizvodnje dovoljnih količina matičnih ćelija sposobnih za transformaciju u folikule, piše portal Pliva.

Prema njihovim rečima, postignut napredak u korišćenju matičnih ćelija će naći svoju primenu i u razvoju novih postupaka za zaceljivanje rana i u nekim kozmetičkim postupcima. U novoj studiji su korišćene indukovane pluripotentne matične ćelije - "reprogramirane" odrasle matične ćelije koje imaju mnoge karakteristike embrionalnih matičnih ćelija. Naučnici, takođe, napominju da tek slede testiranja nove metode na ljudima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs