Promenite navike

Sporiji rast kose: Krivi su geni i loša nega

Rast kose s godinama se usporava, dlake lakše pucaju i lome se, ali ne očajavajte, jer u nezi pomaže pravilna ishrana bogata cinkom i vitaminom B12 i šamponi na bazi makadamije
Nega
18:44h Autor:
Sporiji rast kose: Krivi su geni i loša nega
Foto: Shutterstock

Koliko će kosa rasti zavisi od niza faktora, a najpre od genetike. Faza rasta u proseku traje od dve do šest godina i tada dlake dosežu svoju punu dužinu nakon koje kosa prestaje da raste, a vrhovi počinju da pucaju, objašnjava estetski hirurg doktor Džejms Marota.

S godinama kosa raste sve sporije

Kosa slabi i postaje sve tanja s godinama, a faza rasta može da se dodatno smanji zbog stalnog peglanja ili oblikovanja vrućim figarom. To znači da će dlake rasti vremenski kraće pre nego što uđu u fazu mirovanja. Osim što se usporava rast, nakon 45. godine smanjuje se i izlučivanje ulja neophodnih za zdravo vlasište pa se kosa brže isušuje i puca.

Hemikalije uništavaju elastičnost kose

Pregrubo češljanje, farbanje, skupljanje kose u rep uvek na istom mestu i peglanje oštećuje i isušuje kosu. Posebno je opasno tretiranje hemikalijama koje smanjuju elastičnost dlaka zbog čega se lome.

Isključite uzroke gubitka kose

Ako kosa naglo prestane da raste ili ispada, najbolje je da posetite lekara kako bi isključio moguće uzroke poput dermatitisa, alergija, hormonskih promena i bolesti štitne žlezde. Kod žena je za ispadanje kose najčešće kriva androgena alopecija. Kombinacija genetike i povišenog nivoa muških hormona androgena koje izlučuje nadbubrežna i polne žlezde kriva je za tanjenje kose i njeno ispadanje. Kosa sve sporije raste, brzo se isušuje i odumire.

Pravi vitamini i minerali

Za zdravu kosu neophodni su cink, vitamin B12 i feritin, protein zadužen za apsorpciju gvožđa. Oni jačaju kosu i sprečavaju pucanje, a nedostatak feritina usporava rast kose. Zato u organizam treba da unosite namirnice koje su bogate tim vitaminima i mineralima poput jaja, smeđeg pirinča, kelja i blitve.

Kožne bolesti krive za opadanje kose

Kožne bolesti poput lišaja i psorijaze, ali i peruti toliko oštećuju teme da remete rast kose. Kosa počinje da opada, a nova ne može da se probije kroz oštećeno područje.

Promena rutine jača kosu

Izbegavanje šišanja neće pomoći da kosa bude duža jer nakon što se završi faza rasta dužina se neće menjati. Kosa će da puca i da izgubi sjaj sve dok se ne promeni nega, tvrde frizeri. Prvi korak u nezi jeste izbor šampona. Za suvu i oštećenu kosu su najbolji izbor oni na bazi makadamije i ulja jojobe koji hrane kosu i vraćaju joj vlagu.

Kosu treba da perete dva do tri puta nedeljno, a sve češće od toga dodatno isušuje teme jer skida zaštitna ulja, pa kosa brže puca. Regenerator će pomoći oporavku kose, a najbolje je da ga nanesete nakon svakog pranja, od sredine glave pa sve do vrhova. Nikad ga ne nanosite na teme jer je bogato prirodnim uljima zbog čega dodatna vlaga može da izazove mašćenje, svrab i iritaciju.

Osim regeneratora u nezi kose neophodna je i maska koja je dubinski hrani, jača vlasi i hidrira je, a najbolje je da je koristite jednom nedeljno. Što je dulž ostavite da deluje, to će dublje prodreti u kosu i obnoviće je iznutra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs