Počnite odmah

Radite običan izdržaj samo minut dnevno: Zateže celo telo, i još 6 super stvari!

Utiče i na nervni sistem - otarasićete se anksioznosti i simptoma depresije dok trepnete
Fitnes 08.06.2017. - 17:51h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Plank vežba (izdržaj) je jedna od najefektinijih vežbi koje možete da radite kod kuće. Ne zateva puno vremena i napora, a ne morate ni dugo da čekate na rezultate, piše Stil.kurir.rs.

 

Evo kojih 7 stvari će vam se desiti ubrzo pošto počnete da radite plank vežbu redovno:

 

1. Jaki mišići

 

Ova vežba uključuje sve glavne grupe mišića, uključujući dijagonalne, ravne i kose mišiće stomaka, kao i zadnjice, ruku i nogu. Kad njih ojačate, imaćete više snage za bilo kakav posao, ali i jake leđne mišiće.

 

2. Smanjen rizik od povrede kičme i leđa

 

Plank je vežba koja dopušta jačanje mišića bez opterećenja kičme. Redovno izvođenje značajno smanjuje bol u leđima i pruža snažnu potporu kičmi, naročito gornjem delu, pa se smanjuje i mogući bol u vratu.

 

Brutalno brzo skidanje sala: Ovaj trening se radi 4 minuta, jednom u 10 dana!

 

Foto: Profimedia, Klasična plank vežba
Foto: Profimedia, Klasična plank vežba

3. Ubrzan metabolizam

 

Svakodnevno ponavljanje plank vežbe sagoreva mnogo više kalorija od klasičnih vežbi. Naročito je dobra za ljude koji tokom dana mnogo sede.

 

4. Pravilno držanje

 

Držaćete vaša leđa ispravljena pre nego što uopšte primetite! Zahvaljući ojačanim stomačnim, leđnim, vratnim, ramenim i grudnim mišićima, više nećete imati nagon da sedite povijeno.

 

5. Bolja koordninacija i ravnoteža

 

Pokušajte da stojite na jednoj nozi. Šta se dešava? Ako ne možete da izdržite duže od nekoliko sekundi, znači da vaši stomačni mišići nisu dovoljno jaki. Ako regularno budete radili kosi plank, ravnoteža će vam biti mnogo bolja.

 

Kilogrami sami spadaju, a posledica nema: Ubedljivo najzdraviji način da smršate!

 

Foto: Profimedia, Kosi plank
Foto: Profimedia, Kosi plank

6. Fleksibilnost

 

Ovo je ustvari ključna prednost koju vam nudi plank vežba. Kad ovako vežbate, istežete mišiće oko ramena, lopatica i grudne kosti. Učestvuju i biceps i mišići kukova, a stopala i nožni prsti postaju fleksibilniji.

 

7. Uticaj na psihu

 

Plank vežba utiče i na nervni sistem. Pomoću nje istežete i tako opuštate mišiće, koji su često ukrućeni zbog stresa. Ova moćna vežba oslobodiće vas anksioznosti i simptoma depresije, ali isključivo ako je uvedete u svakodnevicu, bez preskakanja.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs