Sprijateljite se sa meditacijom

Evo zašto za jogu izgovor ne postoji

Umirite svoj um i budite uvek u kondiciji uz drevnu tehniku koja dokazano donosi koristi fizičkom, emotivnom i psihičkom stanju
Fitnes & Nutricija
04:22h Autor:
Evo zašto za jogu izgovor ne postoji
Foto: Shutterstock

Ne verujete u drevnu tehniku koju praktikuju milioni? Tvrdite da nemate vremena i deluje vam kao nešto suviše komplikovano? Vreme je da prestanete da se služite izgovorima i konačno zakoračite u čarobni svet joge i meditacije.

Prezauzeti ste i nemate vremena?

To svakako može biti tačno, ako imate malu decu i puno radno vreme. Međutim, za jogu je potrebno i do deset minuta dnevno. Umesto što to vreme provedite dokono surfujući po internetu i društvenim mrežama, uradite nešto korisno za sebe. Na kraju krajeva samo vam se čini da nemate vremena. Naučite da pritisnite dugme za pauzu.

Ne možete dugo da sedite?

Sedenje na podu u turskom sedu, posle nekog vremena može postati neudobno. To je tačno, ali je i dalje izgovor, jer jogu možete da radite i sedeći uspravno u udobnoj stolici. Isto tako praktikuje se joga u hodu, meditacija i tai či.

Teško vam je da utišate svoje misli?

Obaveze, gust raspored, rokovi, dečiji plač, sirene u saobraćaju, svakodnevica i brige koje nosi, donose napetost i drže vas u konstantnom grču. Kao što vetar ne može da se zaustavi, tako ne može ni tok misli. Koliko god želeli da se fokusirate, nešto uvek može da vam ukrade pažnju. To je sasvim normalno i ne treba da vas brine. Kroz mozak u toku dana prođe i do 70 hiljada misli, zato se opustite vremenom ćete naučiti da ih utišate.

Ometaju vas drugi i smeta vam buka?

Glasan komšiluk, trolejbusi čija vrata se glasno zatvaraju, sirene, lavež pasa... Sve su to i dalje izgovori. Prošla su vremena kad su se ljudi zatvarali u pećine, danas je tišina luksuz koju niko ne može da priušti. Neka vas buka ne ometa, jer tišina za kojom tragate je u vama, a ne van vas. Što više sedite, um je sve smireniji i zadovoljniji, bez obzira na sve spoljašnje smetnje.

Ne vidite korist koju joga donosi?

Nažalost, ovo je momenat kada morate da verujete na reč onih koji jogu praktikuju. Neki prednosti joge spoznaju nakon samo jedne sesije, dok je drugima potrebno nedelju do dve dana svakodnevne prakse kako bi primetili razliku. Budite strpljivi i verujte u ovu drevnu vežbu čije efekte još niko nije osporio.

Deluje vam komplikovano?

Ne postoji ispravno i pogrešno, postoji veliki broj oblika meditacije, bitno je samo da pronađete način koji radi za vas. Nebitno je da li je to stoj na glavi, pozdrav suncu, pozdrav kobre ili položaj vrane, bitno je da vam prija i da uživate.

Sprijateljite se sa meditacijom.

Nije poenta da je radite jer mislite da morate ili da je ne praktikujete redovno. Neka vam meditacija bude veran prijatelj i pratilac tokom celog života.

To je za vas samo još jedan hir modernog doba?

Sigurno je lako izgubiti se u eri gde se svaki dan izmisli novi recept i obećanje večne sreće, ali činjenica je da joga tradicija stara hiljadama godina. A brojne studije dokazuju njene koristi po fizičko, emotivno i psihičko stanje. Zato ostavite predrasude iza sebe i nađite vreme za jogu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs