Oslobodite se stresa

Moćne vežbe koje štite od svih bolesti: Posebno su bitne peta i šesta!

Vežbe dr Fulforda osmišljene su za ljude svih godina i mogu se raditi gde god postoje stolica i zid
Fitnes & Nutricija
09:36h Autor:
Moćne vežbe koje štite od svih bolesti: Posebno su bitne peta i šesta!
Foto: Shutterstock

Istraživanje o tome koliko je istezanje korisno za zdravlje nisu sprovedena iako postoji mnoštvo dokaza da su te vežbe vrlo blagotvorne za mišiće i da oslobađaju od napetosti, piše u knjizi "Tajne večito zdravih ljudi", Džin Stoun.

Vežba 1

Stanite nogama postavljenim u širini ramena. Ruke raširite u visini ramena. Levi dlan okrenite nagore, a desni nadole. Pokušajte da ostanete u tom položaju punih deset minuta. Kad osetite umor, polako podignite ruke iznad glave, ne dopuštajući im da krenu napred. Tek tada ih spustite. Ukoliko je ova vežba previše zahtevna, radite je sedeći.

Vežba 2

Sedite i dišite brzo, imitirajući kretanje automobilskih klipova. Udišite i izdišite bez pauze i zastajkivanja. Počnite s deset udaha i izdaha, a kad vežba postane lakša, povećajte broj na dvadeset, četrdeset, šezdeset, sve do stotinu udaha i izdaha.

Vežba 3

Lezite na pod na leđa a ruke nek idu duž bokova. Levi dlan okrenite nagore, a desni nadole. Prekrstite jednu nogu preko druge i premestite težinu na suprotnu stranu tela. Pustite da se noga odmara kako vam je najudobnije, bez savijanja kolena prema glavi. Lezite mirno u ovom položaju pet minuta. Zatim ponovite vežbu sa suprotnom nogom.

Simptomi koji upozoravaju na kiselost organizma: Alkalna ishrana je spas!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vežba 4

Odlična vežba za one sa ukočenim vratom. Stavite ruke na potiljak i držeći glavu uspravno, vršite pritisak istovremeno rukama na glavu i glavom na ruke. Zatim gurajte rukama napred, dok glavom pružate otpor. Ovaj pokret isteže mišiće vratne regije, oslobađajući cirkulaciju i stimulišući rad mozga. Ponovite vežbu pet puta, zadržavajući položaj po nekoliko sekundi.

Vežba 5

Ovo istezanje je za donji deo leđa. Sedite uspravno u stolici, tako da vam butine budu paralelne s bokovima i stopalima. Presamitite se, uvucite laktove s unutrašnje strane kolena i obuhvatite šakama stopala suprotne noge. Pustite da vam se kičma potpuno istegne. Ostanite tako pet minuta.

Vežba 6

Stanite uza zid tako da vam pete, leđa, ramena i glava dodiruju zid. Ispružite ruke ispred sebe tako da vam se palčevi dodiruju. Što je moguće sporije podižite ruke iznad glave, dok ne dodirnete zid. Zatim polako spustite ruke niz bokove. Ponovite to tri puta i radite ovu vežbu jednom dnevno.

Doktor Fulford je verovao da su pacijenti koji redovno rade ove vežbe zaštićeni od bolesti, jer omogućuju neometan protok energije kroz telo. Sve vežbe su vrlo korisne, ali ukoliko ste u stisci s vremenom, dr Fulford savetuje da vežbe pet i šest imaju prioritet.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs