Vežba za sve mišiće

Hulahop: Dečija igra savršena za skidanje centimetara u struku

Mišel Obama, Bijonse i Keli Ozborn su ovom igračkom napravile figure o kojima žene širom sveta maštaju. Sve više fitnes centara ih koristi jer su zabavni, a rezultati neverovatni
Fitnes & Nutricija
17:00h
Hulahop: Dečija igra savršena za skidanje centimetara u struku
Foto: Shutterstcok

Ako se sećate, odlično, a ako ne sećate - bez brige, brzo ćete se prisetiti. Nedavno je Keli Ozborn (Kelly Osbourne) na svom profilu na Tviteru napisala kako je za samo pet minuta vrtenja hulahopa ujutru i uveče u roku nekoliko nedelja izgubila čak pet centimetara u struku. Supruga američkog predsednika Obame, Mišel Obama (Michelle Obama), je popularizovala igranje hulahopa sa svojom ćerkicom a i slavna pevačica Bijonse (Beyonce) je rekla kako je stesala stomak nakon porođaja upravo pomoću ove sprave.

Igranje hulahupom smanjuje kalorije i zateže mišiće. U prošlosti je bio jedna od omiljenih dečjih igračaka, a danas se sve češće viđa po fitnes centrima. Igranje hulahopom nastalo je još u staroj Grčkoj, a zanimljivo je da i tada nije bio samo dečija igračka već su ga koristile žene kako bi smršale. Naziv je dobio kasnije, a potekao je od tradicionalnog havajskog Hula plesa u kojem se prave pokreti karakteristični za vrtenje hulahopa.

Kada koristite hulahop, vežbate sve mišiće tela. Kružno gibanje utiče na mišiće bedara, karlice, kukova, stomaka, leđa pa čak i ruku jer se rukama na neki način održava ravnoteža. Osim što dokazano skida centimetre, hulahup poboljšava kondiciju, učvršćuje telo te ćete se zasigurno osećati bolje nakon vežbanja pomoću njega.

Kakav hulahop je najbolji?

Hulahop je lako nabaviti, može se kupiti u prodavnici igračaka, a često ga ima i u običnim radnjama sa mešovitom robom. Obično je reč o laganim, plastičnim velikim prstenovima. Što je prsten širi, to će vam biti potrebni sporiji pokreti da ga održite, dok će za manji prsten biti dinamičniji i brži pokreti. Za efikasnije gubljenje kilograma bolji su metalni prstenovi jer je potrebno uložiti više energije kako bismo ga zadržali na telu, kako ne bi pao. Dakle, možda je dobra ideja započeti s laganijom, jeftinijom verzijom, a kada nju savladate, možete razmišljati o kupovini metalnog hulahopa.

Hulahop tehnike

Za stomak i struk: Razmaknite noge petnaestak centimetara, lagano se podignite na prste i u tom položaju vrtite hulahup oko stomaka i struka. U početku probajte po pet minuta ujutru i uveče, a ako izdržite pola sata odmah ćete osetiti kako su vam se zategnuli mišići.Za čvrste grudi: Hulahop dignite visoko, neka bude ispod pazuha i vrtite ga u toj poziciji. Ovim se učvršćuju mišići ispod pazuha čime se podižu grudi.Za čvrstu guzu: Hulahop vrtite na bokovima i to što je brže moguće. Ovo učvršćuje i podiže guzu.Za čvrste noge: Hulahop vrtite u struku, ali tako da noge savijete u kolenima koliko god možete, dakle u nekom polučučećem stavu.Za čvrsta leđa: Raširite noge petnaestatak centimetara i vrtite hulahop u struku, ali tako da struk malo nagnete prema napred.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs