Spremite se za leto

Jedna vežba za zategnutu guzu: Vratite se osnovama! (FOTO, VIDEO)

Ova vežba aktivira velike mišićne grupe koje rade istovremeno, čineći to snažnije nego tokom izvođenja bilo koje druge vežbe
Fitnes & Nutricija
20:28h
Jedna vežba za zategnutu guzu: Vratite se osnovama! (FOTO, VIDEO)
Foto: Thinkstock

Mnoge devojke pitaju se šta da rade kako bi učvrstile guzu. Najbolji odgovor je - čučanj!

Čučanj je s pravom proglašen najboljom vežbom za taj deo ženskog tela. Aktivira velike mišićne grupe koje rade istovremeno, čineći to snažnije nego tokom izvođenja bilo koje druge vežbe. Kvadricepsi, gluteus maksimusi i zadnja loža se maksimalno aktiviraju tokom izvođenja čučnjeva, dok se mišići oko karlice aktiviraju kao stabilizatori i podupirači za izvođenje čučnja.

Vežbajte sa Džen Selter: Tri neobične vežbe za oblikovanje opuštene zadnjice! (VIDEO)

Mišići koji služe stabilizaciji su često neprimetni, ali oni nas štite od neželjenih i neprirodnih pokreta, pa samim time i povreda.

Tokom izvođenja čučnja, trbušni mišići i mišići donjeg dela leđa deluju izometrički, držeći grudi u uspravnom položaju. Istovremeno, mišići karlice podržavaju rad kvadricepsa i zadnjice i osiguravaju pravilno izvođenje pokreta.

Da biste pojačali efekat čučnja, zadnjicu stisnite prilikom povratka u gornji položaj, a karlicu zabacite prema napred.

Joga poza koja uništava celulit: Jedna vežba za butine i zadnjicu! (FOTO)

Prema dubini spuštanja čučanj se deli na polučučanj, paralelni čučanj i duboki čučanj, a neke od varijanti čučnja su dvoručni i jednoručni čučanj, čučanj bez tegova, prednji čučanj, zadnji čučanj itd. Pronađite onaj čučanj koji vama najviše odgovara i koji najviše "osećate" u zadnjici.

Ipak, ukoliko ga pravilno izvodite duboki zadnji čučanj sa stopalima u širini ramena biće pun pogodak!

Dodatno, prednost čučnja jeste ta da možete da ga radite bilo gde. Dakle, ustanite sa stolice i uradite 4x20 čučnjeva. Ponovite to svaki drugi dan... naplatićete taj trud zadovoljstvom svojim odrazom u ogledalu!

Rešite se upornog sala: Tri najvažnija pravila za ravan stomak!

Na snimku pogledajte kako se pravilno rade čučnjevi:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs