Obratite pažnju

Greške u vežbanju koje vas sprečavaju da dođete do cilja: Ne smete preskočiti nijednu grupu mišića!

Još jedan vid sabotaže cilja jeste i rad sa ograničenim opsegom pokreta, a to je vrlo često kod treninga u teretani
Fitnes & Nutricija
12:18h
Greške u vežbanju koje vas sprečavaju da dođete do cilja: Ne smete preskočiti nijednu grupu mišića!
Foto: Shutterstock

Ako pokušavate da smršate ili održavate željenu težinu vežbanjem, a ne ide vam, evo mogućih razloga zašto vam se to dešava!

Niko joj ne veruje da ima 45 godina - Kako Laura ostaje zgodna i mladolika u petoj deceniji! (FOTO)

Za početak, preskakanje zagrevanja pre treninga ne samo da povećava mogućnost povrede, već može uzrokovati i izostanak rezultata - upozoravaju treneri. Ako se povredite, nećete napredovati željenom brzinom, zato nikad ne žinite ovu grešku!

Sa druge strane, od postizanja zacrtanih ciljeva lako vas može udaljiti i ishrana.

Ako smo za cilj zadali mršavljenje, onda je potrebno smanjiti količinu unesenih ugljenih hidrata. Ako je cilj raditi na masi, onda je potrebno pojačati njihov unos. Važno je i uneti dovoljno proteina, i to između 1,5 do 2 grama po kilogramu telesne težine, u zavisnosti od toga jesmo li manje ili više fizički aktivni. Masnoće su važan deo uravnotežene ishrane i potrebno ih je unositi otprilike 1 gram po kilogramu telesne težine, a to neka budu orasi, bademi i slično - savetuju stručnjaci.

Vežbajte sa Džen Selter - Tri neobične vežbe za oblikovanje opuštene zadnjice! (VIDEO)

Ali, ako vežbate dva meseca, a nema vidljivih rezultata, jedno je sigurno - vežbate na pogrešan način. Ne smete preskakati ni jednu grupu mišića, jer se izaziva neravnoteža u telu. Zbog toga treneri savetuju vežbanje po principu agonist (triceps) - antagonist (biceps), odnosno korišćenje suprotnih mišićnih grupa.

Još jedan vid sabotaže cilja jeste i rad sa ograničenim opsegom pokreta, a to je vrlo često kod treninga u teretani. Na primer, ako uvek radite čučanj samo do pola. Kako bi aktivacija mišića bila srazmerna, preporučuje se da, na primer, čučanj radite do pola sa većom težinom, a od pola ka dolje sa manjom. Tako će se kroz ta dva pokreta dobiti jedan ceo, pravilan čučanj.

Zategnuto telo, mišići i seksi haljinice - Ova devojka inspiriše milion ljudi na Fejsbuku! (FOTO)

Takođe, zaboravite na mobilni i razgovore - ako vam je telefon stalno u rukama, nesvesno ćete praviti suviše duge pauze između serija i telo će se ohladiti. Isto će se dogoditi i ako previše pričate sa nekim pored vas.

Još jedna važna stavka jeste san - hormon rasta koji pomaže u izgradnji mišića i sagorevanju masnoća najaktivniji je upravo kad se odmaramo i spavamo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs