Probajte ih i vi

Suprotstavite se gravitaciji: Trikovi za čvrste grudi

Brushalter ne treba da nosite više od 12 sati dnevno, a da bi grudi ostale visoke i čvrste neophodno je da vežbate grudne mišiće, održavate kilažu, masirate grudi i jedete zdravo
Nega
00:44h Autor:
Suprotstavite se gravitaciji: Trikovi za čvrste grudi
Foto: Shutterstock

Grudi, kao i ostali delovi tela, neminovno stare tokom godina, a baš zato što su jedan od glavnih ženskih aduta to pogađa sve pripadnice lepšeg pola. Ali ne brinite, možete da usporite ovaj proces pomoću ovih saveta:

Na izgled grudi jednako utiču geni i stil života

Veličina grudi, kao i brzina kojom će "krenuti dole" u velikoj meri su određene genetikom. Po pravilu, veće grudi će pre da se opuste od manjih. Prosečne grudi teške su od jednog do dva kilograma, a kod većih grudi od mladosti do starijeg doba, bradavice se u proseku spuste za 11 centimetra. Ipak, stručnjaci ističu da zdravim navikama spuštanje grudi može da se odloži, a i ublaži.

Male grudi možete da učinite naizgled većim, a ovde pročitajte kako.

Grudni mišići pridržavaju grudi

Podizanje tegova i sklekovi su najbolji trening za grudne mišiće, čiji je zadatak pridržavanje grudi. S druge strane, preterivanje sa određenim tipom vežbanja, poput trčanja, može da naruši izgled grudi. Poskakivanje, naročito većih grudi, je najveći problem jer rezultuje istezanjem ligamenata i vezivnog tkiva. Zbog toga je nošenje čvrstog sportskog topa tokom fizičke aktivnosti obavezno.

Kako da obradujete svoje grudi saznajte ovde.

Naglo gojenje i mršavljenje najviše menja izgled

Svaka promena u težini se odražava i na izgled grudi, pa kod većine veličina grudi varira za jedan broj ako izgubite do sedam kilograma. Naglo gojenje kao i mršavljenje uzrokuje pucanje vezivnog tkiva, može da rezultuje nastankom strija i glavni je krivac za grudi koje vise. Stručnjaci savetuju postupno mršavljenje uz redovno vežbanje da biste sprečili taj efekt.

Grudnjak koji dobro pristaje izuzetno je važan

Prema brojnim studijama, oko 80 odsto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka. Najčešća zamka je nošenje grudnjaka sa premalim korpama (zbog čega se grudnjak podiže preko grudi) ili sa prevelikim, pa se brushalter diže visoko na leđima. Nošenje grudnjaka je važno za podršku, ali stručnjaci ističu da bi trebalo da ga nosite oko 12 sati dnevno. Što su grudi veće, naramenice bi trebalo da budu šire.

Masaža i hidratizacija kože grudi čuva mladolik izgled

Kao i na ostatku tela, koža na grudima zahteva svakodnevnu hidrataciju kremom. Lagana masaža 10-ak minuta kružnim pokretima pokrenuće cirkulaciju, koja je važna u tom vezivnom tkivu i omogući će veću elastičnost. Osim toga, takva masaža služi i kao samopregled koji je vrlo važan u ranom otkrivanju raka i održavanju zdravlja grudi.

Čvrstoća zavisi i od ciklusa

Estrogen je glavni ženski polni hormon koji utiče na izgled grudi. Prvenstveno, on uzrokuje rast grudi, ali i reguliše promene u njemu tokom menstrualnog ciklusa. Svakog meseca pre menstruacije grudi rastu kao svojevrsna priprema tela na moguću trudnoću. Nakon menopauze, mlečne žlezde se suše u grudima, zbog čega one postaju mekše i to je proces na koji može da se utiče jedino hormonskom terapijom, ističu stručnjaci.

Nema straha od dojenja

Dojenje se često smatra krivcem za obešene grudi, ali naučna istraživanja nisu pronašla dokaz za tu povezanost. Pokazalo se da žene koje nisu dojile nemaju čvršće grudi od dojilja. Za obešenost je prvenstveno odgovorno ekstremno širenje i skupljanje mlečnih žlezda tokom trudnoće. Stručnjaci savetuju da tome može da se doskoči održavanjem zdrave težine trudnice i postepenog debljanja i mršavljenja.

Grudi vole vitamine i vodu

Zdrava ishrana je važan saveznik protiv obešenih grudi, a naročito su važni vitamini A, E, D, kao i omega 3 masne kiseline i unos oko 1,5 litara vode na dan. Kako su grudi građene od kolagenskih vlakana, najveći neprijatelji njihovog izgleda su izlaganje UV zračenju i nikotinu, ističu stručnjaci. Tako je redovno nanošenje zaštitne kreme i prestanak pušenja važan korak u zaštiti lepih grudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs