Stručnjaci preporučuju

Dve šoljice kafe pre treninga povećavaju izdržljivost!

Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kafa je odličan napitak pre vežbanja jer smanjuje napor i umor, potvrdila je studija Britanskog udruženje kafoljubitelja
Fitnes
22:02h Autor:
Foto: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju da se popiju dve šoljice kafe sat vremena pre treninga, što će povećati izdržljivost za 30 odsto, vežba će biti intenzivnija, a sam trening duži, piše "Dejli mejl".

 

Šoljica kafe u proseku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno treba popiti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu.

 

Tako, osoba teška oko 61 kilogram može da popije dve šoljice pre treninga, što će telu dati dodatnu energiju da duže trenira i ulaže veće napore.

 

OVDE pročitajte kako da skuvate savršenu tursku kafu.

 

Inače, kofein utiče na moždane hemikalije zadužene za umor i stimuliše proizvodnju energije čime se produžava izdržljivost.

 

Međutim, stručnjaci upozoravaju da kofein može da ima i negativne posledice po organizam kao što su nesanica, glavobolja, teskoba i visok krvni pritisak.

 

OVDE saznajte koji je savršen fitnes program za vaš tip ličnosti.

 

"Prevelik unos kofeina može da poveća nivo homocisteina u krvi koji se povezuje sa moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnošću", istakla je biohemičar dr Žil Hart.

 

Prema rečima nutricioniste Džo Travers, kofein je nepredvidiv, stoga je na treningu važno piti vodu da bi se sprečila dehidracija i preterano zagrevanje tela.

 

OVDE pogledajte kako da zategnete noge za samo deset minuta.

 

Ranija istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod fudbala i trkačkih disciplina, a sportisti ga koriste jer povećava izdržljivost i može da poboljša motoričke veštine.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...