Veština koja joj može spasiti život

Zašto je bitno da bebu naučite da pliva

Učenje plivanja vašoj bebi može pomoći u boljem razvoju mozga, ravnoteže, hodanja i samopouzdanja, ali i veštine koja joj može spasiti život
Vaše dete & vi
20:04h
Zašto je bitno da bebu naučite da pliva
Foto: Shutterstock

Nije čudo što mnoge bebe i mala deca vole plivanje. Nakon devet meseci plutanja u vašem trbuhu, sviđa im se osećaj okruženosti vodom. Jedna od najboljih stvari koju za nju možete da učenite jeste da je odvedete na bazen. Ali, svakako, vodite računa o tome da je voda dovoljno topla: najmanje 30°C (odnosno 32°za bebe mlađe od 12 nedelja ili lakše od 5,5 kilograma).Kursevi plivanja za bebe osmišljeni su kako bi maksimalno iskoristili prednosti njihovog afiniteta prema vodi. Postupnim učenjem beba vema rano može naučiti veštiname koje joj mogu spasiti život, poput okretanja na leđa ili, usled naglog potapanja, plivanja do najbližeg čvrstog objekta.Zahvaljujući posebnim tehnikama, već i deca od samo 30 meseci mogu da nauče da preplivaju kratke udaljenosti. Evo zašto su kursevi plivanja izvrsni i za vas i za vaš bebu.

Bolji razvoj bebinog mozgaKursevi plivanja za bebe dodatno su unapređeni kako bi se one u vodi osećale sigurnim. Vežbe u organizovanim grupama uključuju lagano ljuljanje, dosezanje predmeta, udarce nogama i rukama, kao i učenje reagovanja na naredbe. To je i sjajna stimulacija za bebin mozak, naročito zato što se on u prvoj godini života razvija brže nego u bilo kojem drugom razdoblju.Pomoć pri hodanjuRezultati istraživanja pokazali su da vežbanje od rođenja poboljšava bebinu ravnotežu i koordinaciju. Bebe vole ponavljajuće pokrete u vodi, a brčkanje u bazenu stimuliše vestibularni sistem (sistem za održavanje ravnoteže) koji im daje osećaj za pokrete i ravnotežu. Kako beba raste, to će joj pomoći da glavu drži uspravno, uspravi se na noge, održava ravnotežu i vremenom prohoda.VežbanjeStručnjaci kažu kako bi trebalo da deca mlađa od pet godina vežbaju barem tri sata na dan, pa je plivanje lagan i zabavan uvod u telesnu aktivnost. Plivanje je odlično za jačanje mišića ruku, nogu i vrata, kao i za razvoj malenih pluća i kardiovaskularnog sistema. Osim toga, podstiče urednije navike spavanja i jedenja vaše bebe.Samouvereno deteUčenje samostalnog manervisanja u vodi kod bebe će podstaći nezavisnost i samopouzdanje, što se često kasnije manifestuje u drugim životnim područjima, i dati joj hrabrosti za iskušavanje novih stvari. Plivanje je sjajno i za jačanje veze između mame i bebe jer na kursevima, osim zabave, kvalitetno provodite vreme zajedno i možete steći nove prijateljice.Veština koja spašava životDa učenje plivanja od najranijeg doba doista može spasiti život, dokazala je i dvogodišnja Elizabeta koja je pala u bazen. Budući da je počela da pliva sa samo sedam nedelja, znala je kako da izroni na površinu, otpliva do ruba bazena i tu se zadrži osam minuta dok kasnije po nju nije došla mama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs