Ispravite se bez poteškoća

Tri pokreta protiv bola u leđima

Skoro 80 odsto ljudi žali se na probadanje u leđima. Zato ukočenost pobedite vežbama istezanja koje jačaju mišiće
Fitnes & Nutricija
11:02h Autor:
Tri pokreta protiv bola u leđima
Foto: Shutterstcok

Istezanje produljuje i jača mišiće, smanjuje pritisak na leđa i zglobove, kaže Kristian Berg, stručnjak za anatomiju. Ona savetuje da barem jednom dnevno izvedete tri vežbe istezanja i tako sprečite ili ublažite neprijatan bol u leđima. U svakoj pozi se zadržite 10 sekundi, potom stisnite mišiće na pet sekundi, te ih potom opet istežite 10 sekundi.

"Otvorite" kukove

Istegnite mišiće od donjeg dela leđa do bedrene kosti. Sedite na ivicu stola, klupe ili kreveta. Zatim, lezite na leđa i uhvatite kolena, uz napomenu da čitav donji deo leđa treba biti u dodiru sa podlogom. Pogledajte ilustraciju vežbi portala magazin.net.hr. Uhvatite levo koleno rukama i pružite desnu nogu tako da slobodno visi. Držite 10 sekundi, zatim stisnite mišiće, pa ih opet rastegnite. Ponovite celu vežbu, a zatim se prebacite na drugu nogu. Uradite dva seta vežbi na svakoj strani.

Istezanje sa strane

Cilj su vam mišići donjeg dela leđa, koji se protežu od vrha kukova do rebara. Lezite na pod na desnu stranu, oslonite se na podlakticu. Savijte levu nogu i približite je koliko god možete stomaku, bez pomicanja donje noge. Levo stopalo neka bude na podu. Polako podignite gornji deo tela, tako da desna ruka bude ravna. Stanite kad osetite blago zatezanje na desnoj strani struka. Uradite dva seta na svakoj strani.

L stav

Istegnite mišiće zadnjice i kuka. Stanite ispred stola ili neke druge površine koja je u visini kukova. Podignite desno koleno i zglob na nozi tako da budu na stolu. Noga treba da formira oblik L i u ravni sa kukom. Savijte donji deo leđa i nagnite gornji deo tela ka napred. Uradite dva seta vežbi sa svakom nogom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs