Trening

Poštujte pravila treninga: Zaboravite na poziranje - trenirajte!

Setite se zašto želite da trenirate, ako je to zbog poziranja uštedite vreme i odustanite na vreme. Ako trenirate zbog zdravlja, onda poštujte pravila treninga
Fitnes & Nutricija
23:10h Autor:
Poštujte pravila treninga: Zaboravite na poziranje - trenirajte!
Foto: Shutterstok

Setite se zašto ste i želeli da trenirate? Da povratite kondiciju? Da budete zdraviji? Bilo kako bilo, to nećete postići poziranjem u teretani.

Poštujte neka osnovna pravila treninga:

Izbegavajte priču na treningu

Ne shvatite ovo doslovce. Kada se radi neka vežba ili kompleks vežbi na treningu, usredsredite se na njeno izvođenje, što će povećati efikasnost same vežbe i naravno rezultat. Pojačajte fokus. Kada je pauza, dozvoljena je priča i smeh sa drugim vežbačima i trenerom, ako imate snage za to. Disanje i pravilno izvođenje vežbe donose rezultat. Vojnički dok se radi, druženje na pauzi ili posle treninga.

Kako da zavolite trčanje pogledajte OVDE.

Izbegavajte šminku na treningu

Naravno, ovo se odnosi pre svega na žensku populaciju. Na treningu treba da budete što prirodniji i opušteniji, jer ćete time omogućiti telu i duhu da pruži sve od sebe. Ključna stvar kod šminke i različitih ulja i mleka za tela nije u tome da je estetski nepoželjna kada vežbate. Samim veštačkim tretiranjem kože, onemogućavate koži da diše na prirodan način. Pre svega se misli na evaporaciju (znojenje). Šminka može da vam odvlači pažnju ka ogledalu i nemogućnost da lepo obrišete znoj sa lica ili se pak umijete na pauzi. Sve to utiče na kvalitet treninga.

Postoji i fitnes za lenje, a više možete da pročitate OVDE.

Izbegavajte žvakanje žvake na treningu

Iako možda izgleda malo nekulturno i nadmeno kada žvaćete žvaku na treningu, nije u tome problem. Žvaka odvlači pažnju, remeti disanje prilikom izvođenja vežbi i stvara opasnost od nekih nepoželjnih reakcija ako se proguta. Zato oprezno. Ako vas trener u tome upozori, nije pedagoška mera, već preventivna mera.

Ispoštujte pravilno izvođenje vežbe i broj ponavljanja

Ako vežbe radite potpuno nezainteresovani i pritom ih ne izvodite pravilno, niti imate uvid koliko ste uradili ponavljanja, postoje dva razloga za to. Ili je vežba previše teška ili laka za vas ili ste potpuno dekoncentrisani za njeno izvođenje. Ako želite da slažete trenera ili nekog od vežbača oko broja ponavljanja, znajte, ne lažete njih, već sebe. Zato je potrebna koncetracija na visokom nivou za svaku vežbu.

Ostavite probleme kod kuće ili na poslu

Ako ste došli na trening, dajte sve od sebe! Ako imate neke prepreke kod kuće ili na poslu koje vas izbacuju van balansa, samim dolaskom na trening ste učinili mnogo. Zato pružite maksimum u tom trenutku, ne ograničavajte se u tome i verujte da će posle treninga sve izgledati drugačije i jednostavnije. Trening je vaš trenutka kada radite nešto korisno za sebe, svoje zdravlje i telo.

Koje sve tegobe vežbanje leči, pogledajte OVDE.

Ne kasnite na trening

Ako ste se dogovorili sa nekim ili imate u napred zakazan trening, potrudite se da ne kasnite, jer time sebi stvarate pozitivnu naviku. Bićete zahvalniji sebi i primer drugima. Naravno da na neke vanredne okolnosti ne možete da utičete i to je opravdano. Time što se trudite da ne kasnite, znači da pre svega poštujete sebe, vežbače i trenera. Poštujte dogovor sa treninga ili van treninga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs