Zdravi zalogaji

Da doživite stotu: Poštujte ova 4 pravila ishrane!

Unos hrane biljnog porekla samo je jedno od pravila kojih bi trebalo da se pridržavate kako biste nasmejani i zdravi doživeli duboku starost
Fitnes & Nutricija
12:36h Autor:
Da doživite stotu: Poštujte ova 4 pravila ishrane!
Foto: Thinkstock

Mnogo faktora utiče na to koliko dugo ćemo živeti, a jedan od značajnijih je sigurno način ishrane. U nastavku sledi nekoliko saveta o ishrani koji će vam pomoći da nasmejani doživite stotu, piše Stvarukusa.rs.

1. Kontrolišite veličinu porcijaNe preskačite obroke da biste kasnije jeli ogromne količine hrane i utolili glad. Česti, a manje obilni obroci održavaće optimalan nivo šećera u krvi. Zapravo, nismo uvek gladni koliko nam se čini, jer osećaj potrebe za hranom i stvarna potreba nisu isti, pa često dolazi do unošenja suvišnih kalorija, piše sajt youbeauty.com.

OVDE saznajte šta jede najstarija žena na svetu.

2. Jedite hranu biljnog porekla

Kada su naučnici ispitivali način ishrane stogodišnjaka u selima na Siciliji, došli su do otkrića da su dugovečni stanovnici jeli velike količine povrća, voća, žitarica, a manje crveno meso, prerađene ugljene hidrate i slatkiše. Ishrana bogata hranom biljnog porekla može usporiti znakove starenja, jer je takva hrana bogata materijama koje se bore protiv slobodnih radikala i deluju preventivno na oštećenje ćelija.

OVDE pročitajte kako da napravite kuru zdravlja od celih žitarica.

3. Ne preskačite doručak

Doručak je s pravom poznat i kao "najvažniji obrok dana". Svi obroci su važni, ali studije su pokazale da redovan doručak može da smanji nivo insulina, glukoze i triglicerida, a samim tim se smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i dijabetesa.

OVDE pročitajte kako glasi plan za dug život kojeg bi trebalo svi da se pridržavaju.

4. Ograničite unos alkoholaStudije su pokazale da konzumiranje alkohola i pušenje mogu da ubrzaju starenje mozga. To se manifestuje smanjenjem sposobnosti pamćenja, memorije i mogućnosti brzog reagovanja. Kombinacija fizičkih aktivnosti, zdrave ishrane i umerenog unosa alkohola, može značajno povećati šanse za dug i zdrav život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs