Treninzi istezanja

5 opasnih grešaka prilikom istezanja: Izbegnite povrede!

Vodite računa o tome da istezanje radite na kraju treninga, da dobro zagrejete mišiće i da u ravnomernim razmacima radite vežbe, samo tada ćete izbeći povrede
Fitnes 08.04.2014. - 15:34h Autor: Stil
Foto: Thinkstock

Oni koji vežbaju znaju dobrobit istezanja. Nijedan trening ne sme proći bez kombinacije ovih vežbi. Ali najčešće povrede se dešavaju upravo zbog lošeg pristupa vežbama istezanja.

 

Predstavljamo vam najčešće greške prilikom istezanja:

 

Doskok

 

Doskok na kraju istezanja (pogotovo ako ga uradite previše energično) može prouzrokovati povrede mišića koji će vas naterati na suze.

 

Istezanje uz pomoć lopte će sprečiti povrede mišiće koje nastaju prilikom istezanja a ujedno će ih definisati. Kada radite istezanje vodite računa da vežbe ponavljate lagano uz pauze od po 10 sekundi.

 

Poštujte pravila dobrog treninga, više pročitajte OVDE.

 

Loše držanje

 

Ako ne osećate vežbe na mišićima na kojima biste trebali da ih osećate, onda nemate dobar položaj tela. Kada se istežete, morate da osećate mišiće dela tela kojeg istežete. To bi trebalo da izgleda kao lagano zatezanje do blagog osećaja bola a zatim se opustite.

 


Istežete povređen mišić

 

Kada istežete već povređeni mišić, napravićete štetu koja se možda ne može popraviti. Ako nekoliko dana osećate bol u povređenom mišiću, bolje je da odete kod lekara i ništa ne prepuštate slučaju. Kada se mišić zaleči, lagano uvodite vežbe i to veoma malog interziteta.

 

Vežbajte tokom menstrualnog ciklusa to će ublažiti bolove, više pročitajte OVDE.

 

Istežete se bez zagrevanja

 

Ovo je greška koju svi najčešće pravimo. Istežemo "hladne" mišiće i sa tim stvaramo još veće povrede na telu. Najbolje bi bilo da vežbe istezanja radite na kraju treninga kako biste izbegli povrede. Dobro zagrejani mišići mogu da podnesu i jače vežbe istezanja.

 

Previše se trudite

 

Zacrtali ste sebi više nego što možete da postignete. Forsirate se sa previše jakim vežbama, što uzrokuje ozbiljne povrede. Umerenost je dobra i u treninzima. Vodite računa da imate dovoljan broj ponavljanja i da vežbe radite lagano i sigurno neće biti opasnosti od povreda.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...