Ove greške ne smete da pravite: 7 razloga zbog kojih nemamo zategnutu zadnjicu!

Bilo da trenirate kod kuće ili u fitnes klubu - nema veze: niko nije imun na uobičajene greške.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ove greške ne smete da pravite: 7 razloga zbog kojih nemamo zategnutu zadnjicu!
Foto: Shutterstock

Zbog toga smo odlučili da sastavimo listu najčešćih sportskih grešaka, na koje čak i sledbenici zdravog načina života zatvaraju oči.

Ne fokusirate se na detalje

Možda se čini očiglednim, ali svake sekunde treba analizirati tehniku. Ponavljajući istu vežbu nekoliko puta, možete prestati da razmišljate o ispravnom izvođenju. Tu se javljaju greške. Kada radite čučnjeve, obično se samo brinete da karlica duboko potone - ipak, to je ključ uspeha. Međutim, ako vežbu izvodite bez pravnih leđa, sa spuštenom glavom, a noge nisu razmaknute u širini ramena, tada sigurno možete zaboraviti na pozitivan efekat. Najverovatnije, u ovom slučaju nećete dobiti lepu figuru, već ortopedske probleme. Ali kada tehnika bude u redu, iznenadićete se koliko brzo će doći do rezultata.

Radite samo par vežbi

Čučnjevi i iskorak u najboljem slučaju, vežbe koje su nam poznate još od časa fizičkog vaspitanja. Za opšti razvoj one su naravno dobre, ali s takvim treninzima istog tipa, verovatno nećete postići željene rezultate. Dodajte raznovrsne vežbe za bokove, skokove sa čučnjevima, mostove. Što više varijacija, to bolje.

Ne koristite dovoljno težine

Ako vam postane lako, najverovatnije radite nešto pogrešno. Područje zadnjice uključuje mnogo različitih mišića - a da bi se postigli rezultati važno je aktivirati svaki. Ovde pomaže težina - obične vežbe sa tegovima povećavaju efikasnost treninga nekoliko puta. Ali nemojte se forsirati sa teškim tegovima - to će samo naštetiti telu, postojaće opasnost od povreda. Kada započnete sa treninzima, nemojte brinuti da će umor brže dolaziti. Možete da radite manje ponavljanja, ali morate naporno raditi - samo je takav pristup koristan.

Imate pogrešnu ishranu

Čak i ako vam cilj nije gubljenje, već dobijanje na težini, trening će raditi samo u kombinaciji sa pravilnom ishranom. Da biste izgradili mišićnu masu i sagorevali masti, morate da poštujete uravnoteženu ishranu. Obično je ova dijeta bogata povrćem, proteinima i zdravim mastima.

Vaši ciljevi su nerealni

U potrazi za brzim rezultatima, počinjemo verovati u mitove o petodnevnim programima mršavljenja, čudesnim lekovima koji magično smanjuju broj na vagi. Verovanje u nemoguće potkrepljuju fotografije idealnih figura sa Instagrama, u poređenju sa kojima prirodno telo počinje da izgleda nekako "pogrešno". Štaviše, ni idealne figure ne postoje u prirodi - ali postoji retuširanje. Stoga se ne treba fokusirati na imaginarne slike - samo radite s onim što imate i postavite sebi realne ciljeve.

Previše kardio vežbi

Da biste povećali mišićnu masu, morate češće da radite treninge snage. Ako broj kardio treninga u vašem rasporedu premaši broj vežbi snage, rezultat može biti udaljen - uostalom, mišićna masa će biti potrošena, a ne nakupljena. Ne isplati se potpuno odustati od kardio-vežbi, ova vrsta aktivnosti sigurno mora biti prisutna - ali ne sme preovladavati. Kombinovanje različitih vrsta vežbi iz dana u dan je idealan način za vežbanje tela.

Nedostaje vam dan za odmor

Čak i ako vam zaista treba lepa figura za mesec dana, to ne znači da morate preterivati. Pauze ne usporavaju napredak stvaranja željenih formi - naprotiv, tokom pauze mišići se oporavljaju i rastu, to jest, glavni posao u vašem telu se izvodi baš kad se odmarate. Štaviše, kontinuirani trening može izazvati povrede. Zato slobodno izdvojite najmanje dva slobodna dana u nedelji za oporavak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs