zdravo, zabavno i korisno!

Zašto je dobro trčati i zimi: Tajne koje će vas naterati da izađete iz kuće i po hladnom vremenu!

Za samo pola sata trčanja možemo potrošiti do 500 kalorija!

Fitnes & Nutricija
21:33h Autor:
Zašto je dobro trčati i zimi: Tajne koje će vas naterati da izađete iz kuće i po hladnom vremenu!
Foto: Shutterstock

Čim se temperature malo spuste, vreme postane sivo, hladno i kišno većina trkača izgubi volju za boravkom u prirodi. Patike se odlože u ormar i čeka se proleće. Sportske aktivnosti zimi jednako su važne kao i tokom ostatka godine, a za samo pola sata trčanja možemo potrošiti do 500 kalorija! Zato nema poente ostati kod kuće jer, ako se pravilno obučemo, možemo da nastavimo s najpopularnijom kardio vežbom i za vrieme zimskih meseci.

Ti trčiš gotovo svaki dan, zima ti ne smeta?

- Možda će neko pomisliti da nije zdravo trčati na hladnom vremenu i da možeš dobiti upalu pluća, ali to je mit. Prehlade, bronhitis i grip uzrokuju virusi i bakterije koji vole zatvorene tople prostore tako da boravkom na otvorenom možeš čak da izbegneš i bolovanje. Ovo je treća zima koju ja planiram aktivno provesti na otvorenom bila kiša, sneg ili temperatura u minusu i moram priznati da nikada nisam bila zdravija, rekla je Vanja Knežević, koja se bavi trčanjem.

Koju obuću bi trebalo nositi kada su niže temperature?

Obično kažu ne postoji loše vreme samo loša odeća i obuća. Kada je u pitanju odabir odeće i obuće za zimsko trčanje pravilo je da to bude slojevito, ni previše ni premalo. Na temperaturi oko 12°C se još obično trči u kratkim rukavima, a ako je vetrovito, preko nje može da ide tanka jakna otporna na vetar. Duge rukave oblačim tek kada temperatura bude ispod 10°C. Zaboravi na pamuk za trčanje jer on se natopi znojem, ohladi i takav hladan i mokar ostane na koži. Najbolje da uzmeš odeću s funkcionalnim materijalima namenjenim baš za trčanje. Po najhladnijem vremenu trebaće ti zimske helanke, uska majica (odmah do tela ), zatim zimska majica dugih rukava, vodootporna jakna otporna na vetar, rukavice, kapa i buff (marama koju možeš da staviš preko usta). Uz to naravno ti trebaju patike i zimske čarape. Nakon treninga se što pre presvuci, čak i ako to znači da ćeš nositi rezervnu odeću i presvlačiti se u autu.

Još neki poseban savet?

- Ako ideš da trčiš po danu obavezno nanesi kremu za lice s UV zaštitom jer su štetni sunčevi UV zraci jednako jaki i leti i zimi nezavisno od snega i oblaka. Znamo da je sunce najveći uzročnik oštećenja kože i pojave bora tako da nikada nemoj preskočiti nanošenje kreme s adekvatnom zaštitom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs