Čuvajte zdravlje

Očistite jetru preopterećenu toksinima, mastima i lekovima: Potpuno prirodna rešenja!

Sve navedeno vam je dostupno i gotovo da ne košta ništa

Lepi & Zdravi
Autor:
Očistite jetru preopterećenu toksinima, mastima i lekovima: Potpuno prirodna rešenja!
Foto: Profimedia

Ljudski organizam sadrži sopstveni mehanizam detoksikacije, pomoću kojeg se iz tela eliminišu toksini, produkti metabolizma i lekova. Središte tog sistem čini jetra, a mehanizam se sastoji od dva koraka.

Prvi korak je deaktivacija toksične supstance kako ne bi naštetila organizmu dok se ne izluči, a drugi korak obuhvata niz reakcija kojima se neaktivni toksini i drugi nusprodukti metabolizma čine topivim i izlučuju se putem urina, znoja ili preko stolice. Zato se i popularne detoksikacijske dijete najčešće baziraju na danima posta u kombinaciji s unosom voćno-povrćnih sokova, kašica ili smutija.

Ipak, one su vrlo restriktivne i mogu da naštete organizmu ako se sprovode neoprezno i traju više od sedam dana.

Iako to doživljavate suprotno, gubitak telesne mase kod popularnih detoksikacijskih dijeta je ustvari veliki problem. Fokus detoksikacije trebalo bi da bude najpre na čišćenju organizma i regeneraciji ćelija jetre ako je prethodno došlo do njihovog oštećenja.

Kako biste očuvali zdravlje jetre i osigurali njen pravilan rad, potrebno je da joj pružite izbalansiranu pravilnu ishranu. Uz takvu pravilnu ishranu može se pojačati konzumacija namirnica koje podstiču detoksikacijski potencijal jetre.

Mesec dana je pio smuti od bundeve: Kada vidite šta mu se dogodilo, počećete i vi! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Prvenstveno treba izbegavati hranu koja opterećuje jetru, odnosno smanjiti unos pržene i masne hrane, namirnica bogatih mastima, posebno zasićenim masnim kiselinama i prostim ugljenim hidratima.

Navedene materije uglavnom se nalaze u brzoj hrani, industrijskim prerađevinama, polugotovim i gotovim jelima, ali i namirnicama poput mlečne čokolade, pavlake, zrelih sireva, pekarskih proizvoda, slanih grickalica, krekera, gaziranih sokova i zaslađenih napitaka.

Vodite računa i o umerenom unosu kofeina i minimalnom unosu alkohola, kao i na celokupni unos energije. Jedite količinu hrane koja osigurava adekvatan unos energije jer veći unos energije generalno utiče na smanjenje funkcije jetre.

Tokom dana unosite raznovrsne namirnice iz svih grupa. Unosite složene ugljene hidrate iz žitarica celog zrna, pseudožitarica (heljda, kinoa, amarant...), integralnog pirinča ili testenine.

Obogatite obroke svežim voćem i povrćem. Izvori proteina neka vam budu plava riba, belo meso živine, krto meso bez vidljive masti (teletina, junetina, jagnjetina, svinjetina, divljač), tvrdo kuvana jaja, mahunarke, delimično obrano mleko, jogurt, jogurti s dodatkom probiotika, kefir, acidofil, surutka, posni sveži sir ili vurda.

Nemojte da zaboravite ni na blagodati orašastih plodova, semenki i mahunarki. Osvrnite se na unos nezasićenih masnih kiselina i birajte hladno ceđena biljna ulja, poput maslinovog, lanenog, bundevinog, ulja uljane repice...

Blago za obolele od dijabetesa i Parkinsona: Zrno u džepu donosi sreću, na tanjiru zdravlje i dug život!

foto: Thinkstock

Biljni čaj, đumbir i karanfilić

Zamenite popodnevnu kafu biljnim čajevima, a hranu začinjavajte raznovrsnim prirodnim začinima kao što su peršun, ruzmarin, majčina dušica, menta, kurkuma, đumbir i karanfilić. Ove namirnice zbog mikronutrijenata i biološki aktivnih materija koje deluju kao antioksidansi, učestvuju u očuvanju ćelija jetre.

Radič, brokoli, kelj i kruške za brže čišćenje

Uz izbalansiranu ishranu možete da pojačate detoksikacijski potencijal jetre unosom gorkih namirnica, poput špargli, cikorije, radiča, rukole, maslačka, brokolija, kupusa, kelja i karfiola, kao i tamnozelenog lisnatog povrća.

Takođe, u ishranu uvrstite i korenasto povrće, a prvenstveno šargarepu, peršun, cveklu i đumbir. Od svežeg voća pojačajte unos voća bogatog pektinom, kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće, ali i citrusa, zbog većeg sadržaja vitamina C.

Top 5 čistača jetre:

1. Zeleno lisnato povrće

Kelj, kao i druge kupusnjače, sadrži visoke nivoe sumpora, koji pomaže čišćenje jetre i pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova. Jedite maslačak jer njegova sastojak taraksin stimuliše probavu, jetru i žuč, a to pospešuje probavu i apsorpciju masti.

Najhranljivija namirnica na svetu: Puna minerala i vitamina, ima samo 26 kalorija!

foto: Shutterstock

2. Voda

Svakako unosite dovoljno tečnosti jer voda je ključna pri eliminaciji toksina i otpadnih materija iz organizma. Stalno pazite da budete hidrirani. Ali, ne preterujte jer i to može da bude opasno. Izbegavajte "ledenu" vodu jer telo tad troši više energije na zagrevanje umesto izlučivanje probavnih sokova.

3. Jaja

Jaja pružaju visokokvalitetne proteine koji sadrže svih osam bitnih aminokiselina potrebnih za detoksikaciju jetre. Uz to sadrže holesterol i kolin, koenzim potreban za metabolizam koji se nalazi u žumancetu i pomaže jetri u izbacivanju teških metala.

4. Grejp

Naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu, ali i drugom citrusnom voću, podstiče jetru na razgradnju masti i istovremeno povećavaosetljivost na insulin. U jednom istraživanju je otkriveno kako naringenin podsticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina stvara uslove u organizmu slične postu i oponaša delovanje lekova za snižavanje masnoća i šećera u krvi.

5. Beli i crni luk

Hrana bogata sumporom pomaže proizvodnju glutationa u jetri, antioksidativnog enzima koji u svakoj ćeliji tela neutrališe slobodne radikale. Na primer, alicin iz belog luka ima i antibakterijsko i protivupalno delovanje, a smanjuje i holesterol.

Sprečite zadržavanje vode u telu jednom zauvek - bićete mršaviji, lepši, zdraviji: Rešenje je u ovoj hrani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs