Obratite pažnju

Doktor sproveo studiju i zaključio: Voda sa česme uzrokuje dijabetes!

U pitanju je natrijum-fluorid koji se dodaje u sistem za vodosnabdevanje
Lepi & Zdravi
22:48h Autor:
Foto: Ilustracija / Profimedia

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Water Health, dodavanjem natrijum-fluorida u sisteme javnog vodosnabdevanja, povećava se rizik od razvoja dijabetesa tipa 2!

 

Naime, studija koju je sproveo doktor Kajl Fludž pokazuje da fluorid ima direktnu vezu sa povećanjem stope oboljevanja od ove opasne bolesti.

 

Fludž, zdravstveni ekonomista njujorškog zdravstvenog odeljenja, završio je istraživanje kao post-doktorski saradnik na Univerzitetu Case Western Reserve. On se koristio matematičkim modelima i javno dostupnim podacima da bi ispitao veze između učestalosti dijabetesa i nivoa fluoridacije vode u 22 države. Studija je prilagođena za gojaznost i telesnu neaktivnost.

 

Njegovi rezultati, izvučeni iz 2 kompleta regresijskih analiza pokazuju da je dodavanje natrijum-fluorida u vodu sa česme značajno povezano sa rastućom stopom dijabetesa tipa 2 od 2005. do 2010. godine.

 

Kako telo trpi nedostatak joda: Štitna žlezda pati, ostajete bez snage i volje!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Modeli su se koncentrisali na ishode učestalosti dijabetesa i prevalenciju kod oba, prirodnog i dodatog fluorida", rekao je Fludž u saopštenju.

 

On je otkrio i da je povećanje od 1 mg fluorida na prosečnom nivou u jednom gradu uzrokovao povećanje od 0,17% slučajeva dijabetesa!

 

Fludž dodaje da, nasuprot natrijum-fluoridu, fluorosilikatne kiseline u vodi se bore protiv nastajanja dijabetesa tipa 2, a ova supstanca je povezana sa smanjenjem učestalosti dijabetesa.

 

Takođe, podaci pokazuju da u vodi u gradovima koji su se oslonili na prirodne nivoe fluorida imaju nižu stopu dijabetesa.

 

Dr Fludž je dodao i da njegova studija sama po sebi ne bi trebalo da podstakne promene u politici fluorisanja vode u vodovodu, već da ukazuje na potrebu za daljim istraživanjima.

 

Pred spavanje pojedite šaku belih semenki: Ni lekovi ne mogu da urade ovih 5 stvari!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...