Blagotvorna po organizam

ZVOG OVIH 5 STVARI JE BITNO DA PIJETE DOVOLJNO VODE: Ako vam je telo dehidrirano, mogu se javiti sledeće tegobe

Bol u mišićima, glavobolja, začepljenost sinusa, artritis, kao i nesanica, uspešno se leče ovom zdravom i neophodnom tečnošću

Lepi & Zdravi
18:14h Autor:
ZVOG OVIH 5 STVARI JE BITNO DA PIJETE DOVOLJNO VODE: Ako vam je telo dehidrirano, mogu se javiti sledeće tegobe
Foto: Shutterstock

Koliko je voda zdrava za naš organizam svi manje-više znamo, ali, jeste li znali da postoje konkretna stanja, koja možete da izlečite samo uz pomoć vode? U nastavku slede 5 zdravstvenih problema, koje ćete izlečiti ovom tečnoćšu.

Bol u mišićima

Nakon napornih vežbi ili fizičkog rada obično nam kupke dođu kao melem na ranu. Tako je jedna studija obavljena 2007. godine dokazala da naizmenično tuširanje bolnih mesta toplom i hladnom vodom olakšava bolove u mišićima uzrokovane povredama.

Za početak tuširajte bolna mesta vodom čija će temperatura biti između 37,5 – 41 C, oko tri minuta, a zatim rashladite vodu na 10-15C i tuširajte ih oko 30 sekundi. Ponovite još dva puta, s tim da završite sa hladnom vodom.

Glavobolja

Uzrok glavobolje u većini slučajeva je slaba prokrvljenost krvnih sudova u mozgu, a hladna voda pospešuje cirkulaciju i minimalizuje bol.

U nekim slučajevima glavoblju možete otkloniti tako što ćete jednostavno u posudu sa veoma hladnom vodom staviti ruke ili stopala i držati ih tako od 30 sekundi do 10 minuta. Ovaj tretman pospešiće cirkulaciju u mozgu i otpustiće pritisak.

Hladne obloge na čelu, zadnjem delu vrata takođe mogu pomoći, dok za bolove u ramenima koristite obloge od tople vode.

voda
foto: Shutterstock

Nesanica

Topla kupka pre spavanja je dokazano od velike pomoći onima koji imaju problema sa spavanjem. Istraživanja su pokazala je da je ovaj metod posebno delotvoran kod starije populacije koja ima problema sa spavanjem. Neka vam tempreatura vode za opuštajuću kupku bude između 36-38C, a ukoliko na čelo za vreme kupke stavite hladnu oblogu, mirna noć vam je gotovo zagarantovana.

Začepljenost sinusa

U ovom slučaju potrebno je preusmeriti protok krvi suprotno od mesta začepljenja. Zamotajte se u ćebe, a noge stavite u vodu do 40 stepeni, a hladne obloge na čelo i zadnji deo vrata. Nakon 10-30 minuta isperite noge u hladnoj vodi. Vrućina će cirkulaciju usmeriti u noge, a ne u sinuse i glavu što će olakšati začepljenje sinusa.

Artritis

zbVodena fizioterapija je nešto što se već dugo vremena koristi kod bolova uzrokovanih artritisom. Ona pospešuje pokreljivost zglobova i smanjuje bol. Ukoliko nemate mogućnosti vodene fizioterapije probajte da bolove u zglobovima olakšate hladnim oblogama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs