Jetra ima važnu ulogu u metabolizmu u kome obavlja mnoštvo funkcija, uključujući detoksifikaciju, odlaganje glikogena i proizvodnju proteina krvi. Osim toga, proizvodi žuč, koja je važna prilikom varenja. Dakle, od zdravlja jetre umnogome zavisi i stanje čitavog organizma, naglašavaju stručnjaci. A Ivana Đurović, diplomirani dijetetičar-nutricionista, otkriva koji prirodni sokovi čiste jetru od masnoće i povoljno utiču na nju.

Na prvom mesto stavlja sok od šargarepe ili rendanu šargarepu, naročito ukoliko imate masnu jetru.

Sok od šargarepe ili rendana šargarepa odlični su za stanje masne jetre, i trebalo bi ih konzumirati natašte. Takođe, naša jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka kojih treba pojesti oko 10 do 15 dnevno. Jesti što više u periodu od tri nedelje, tako se podstiče regeneracija jetre. Spanać jedite što češće kao salatu – kaže Ivana Đurović za "Krstaricu".
Jetra se nalazi u desnom gornjem delu trbuha. Ona ima tri strane: gornju, koja je ispupčena, donju koja leži na debelom crevu i želucu i zadnju kojom je jetra srasla za dijafragmu. Spoj gornje i donje strane predstavlja ivicu jetre koja se lako napipa kada je jetra uvećana ili spuštena.

sok-od-sargarepe.jpg
Foto: Shuterstock

Dodaje da je za jetru odličan i sok od rotkve, te ističe da je dnevno je dozvoljeno da se popije najviše kafena kašika ovog soka, koja podstiče izbacivanje masnoće.

Sok od svežih listova kupusa je takođe veoma delotvoran, jer pospešuje regeneraciju jetre.

Moja preporuka su i suve šljive tj. kompot od suvih šljiva. Sprema se tako što 10 minuta kuvate suve šljive na laganoj vatri. Jedite tri puta dnevno po 10 kuvanih šljiva,15 minuta pre jela. Kura traje 12 dana, a podstiče izbacivanje masnoće iz jetre. Po potrebi ponovite kuru nakon tri meseca - objašnjava Ivana za "Krstaricu".

jetra.jpg
Foto: Thinkstock

I crveni luk je  izdvojila kao namirnicu koja je dobra za jetru, te je otkrila recept za fenomenalan eliksir:

– Petnaest kašičica sitno iseckanog luka, šest kašičica meda i dve kašičice pelina prelijte litrom belog vina, više puta dobro protreste, i uzimajte po dve kašičice pre obroka. Po potrebi ponovite turu nakon šest meseci – savetuje nutricionistkinja Ivana Đurović, te na spispak dodaje da jetra voli i sok od samlevene ili skuvane artičoke jer reguliše njen rad, jača je i podstiče izbacivanje masnoće.