EVO ŠTA IZAZIVA BOL U KRSTIMA I KAD SE TREBA HITNO JAVITI LEKARU: Nekoliko simptoma može ukazivati na ozbiljan problem

Sigurno ste se bar jednom u životu zapitali šta izaziva bol u krstima i kako ga efikasno rešiti, a mi vam donosimo odgovor.

Lepi & Zdravi
22:56h Autor:
EVO ŠTA IZAZIVA BOL U KRSTIMA I KAD SE TREBA HITNO JAVITI LEKARU: Nekoliko simptoma može ukazivati na ozbiljan problem
Šta izaziva bol u krstima?, Foto: Profimedia

Svima je dobro poznat osećaj nemoći kada posle dugog sedenja ili nakon nekog naizgled bezazlenog pokreta, zaboli donji deo leđa. Onaj oštar bol koji se često pruži niz nogu i/ili blokira svaki sledeći pokret.

Bol u krstima otežava normalno funkcionisanje, te je veoma važno na vreme posetiti doktora.

Kako nastaje bol u donjem delu leđa

Oko 80% odraslih pati od bolova u donjem delu leđa, a svako ga je iskusio bar jednom u životu. Donji deo leđa podržava težinu gornjeg dela tela, ali i omogućava pokretljivost i savijanje kičme, kao i okretanje kukova pri hodu.

Leđa, Bol u leđima
foto: Profimedia

Bol u donjem delu leđa često nastaje usled preteranog fizičkog rada ili podizanja teških predmeta, a javlja se i zbog nepravilnog položaja tela, kao što je predugo sedenje ili zbog povrede mišića, ligamenata i zglobova. Glavni uzrok bolova u donjem delu leđa su opušteni ili prenapregnuti mišići.

Pored toga, bolovi u donjem delu leđa se javljaju i kod deformiteta kičme kao što su kifoza ili skolioza, ali i kod starijih ljudi koji imaju artritis ili osteoporozu. Bol u donjem delu leđa može biti posledica stanja, bolesti ili bolova u okolnim organima kao što su jetra, bubrezi, stomak. Takođe, bol u donjem delu leđa može da se javi pre ili tokom menstruacije kod žena, a može biti i posledica stresa ili napetosti u telu.

Vrste bolova u donjem delu leđa

Bol u donjem delu leđa može biti akutan, kada se pojavi iznenada i može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kada bol u donjem delu leđa traje duže od tri meseca, radi se o hroničnom bolu u donjem delu leđa kod koga ni lekovi ne pomažu u ublažavanju bolova. Prema uzroku bola, bol u donjem delu leđa može biti mehanički uzrokovan mišićima, kostima, zglobovima ili ligamentima koji okružuju kičmu.

Druga vrsta bola je radikularna, koja se javlja kada je zapaljen koren kičmenog nerva i tada govorimo o radikulopatiji. Pored toga, postoji i bol u donjem delu leđa, gde se bol u donjem delu leđa javlja usled stanja u okolnim organima.

Koji su simptomi bolova u donjem delu leđa?

Glavni simptomi bolova u donjem delu leđa su bol u donjem delu leđa, koji može biti slabiji ili jači. Takođe, u zavisnosti od uzroka bola, mogu biti oštri, iznenadni ili tupi. Bol se može proširiti na nogu ili stopalo i takođe može izazvati peckanje u nogama, što je išijas. Bol se može pogoršati nakon prekomerne aktivnosti ili nakon predugo sedenja, hodanja, stajanja ili ležanja.

Da li se bol u donjem delu leđa može sprečiti?

Bol u donjem delu leđa može se sprečiti na nekoliko načina:

  • redovno vežbanje, posebno vežbe koje jačaju trbušni zid i mišiće leđa
  • pazeći na pravilan položaj tela kada se sedi ili stoji
  • izbegavanje podizanja preteških predmeta
  • nošenje odgovarajuće obuće i uložaka

Kako se dijagnostikuje?

Kada bol u donjem delu leđa ne nestane posle nekoliko nedelja, a lekovi protiv bolova ili obloge ne pomognu, vreme je da se obratite lekaru. Lekar će prvo palpirati donji deo leđa da vidi gde se javlja bol, a za detaljniju dijagnozu biće neophodni dalji testovi kao što su rendgenski snimak ili magnetna rezonanca donjeg dela kičme.

Kako se leči bol u donjem delu leđa?

Odmaranje ili upotreba hladnih ili toplih obloga, kao i masaže, mogu pomoći u smanjenju bolova. Mogu pomoći i lekovi protiv bolova, kao i vežbe koje će ojačati trbušne i leđne mišiće. Važno je izbegavati podizanje teških predmeta ili tegova. Ne preporučuje se dugo ležanje ili mirovanje, jer to može imati kontraefekat i bol može samo da se pojača.

Fizikalna terapija takođe može pomoći, a ponekad će jedina opcija biti operacija. Tokom lečenja važno je otkriti i otkloniti uzrok tegobe, ali i smanjiti bol i omogućiti čoveku normalan život.

Zaključak

Dakle, bol u leđima je jedan od najčešćih bolova u telu i njegovo lečenje može biti dugotrajno. Bol se može javiti zbog problema u okolnim mišićima ili kostima, a može se javiti i zbog načina života. Lekovi, vežbe, terapija mogu pomoći u lečenju, au nekim slučajevima će biti neophodna operacija.

(Stil/N1.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs