OPREZ!

UBOD STRŠLJENA MOŽE DA BUDE FATALAN: Ovu stvar prvo uradite da biste izbegli alergijsku reakciju i SPASILI SEBI ŽIVOT

Vrlo je važno da znate tta da radite kada vas ili neku osobu u okrušenju ubode stršljen, jer posledice nekada znaju da budu fatalne.

Lepi & Zdravi
00:20h Autor:
UBOD STRŠLJENA MOŽE DA BUDE FATALAN: Ovu stvar prvo uradite da biste izbegli alergijsku reakciju i SPASILI SEBI ŽIVOT
Foto: Shutterstock

Stiglo nam je proleće, a sa njim se i cela priroda budi, te smo izloženiji ujedima insekata. A iako su mnogi bezopasni i prođu bez ikakvih problema, ubod stršljena može da izazove ozbiljne komplikacije. Naime, ukoliko osoba nije alergična, obično završi sa manjim otokom koji traje par dana. U suprotnom, dešava se da dođe do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

Koji su reakcije na ujed stršljena?

  • otekline
  • crvenilo
  • osećaja svraba na oštećenom delu kože
stršljen
foto: Shutterstock

Kod osobe koja je alergična može doći do oticanja cele ruke ili noge. Ubodeni deo tela bi trebalo držati povišeno u odnosu na trup, kako bi se sprečilo širenje otoka.

Gde su najopsniji ujedi?

Posebno su opasni ubodi u predelu grla i vrata, jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozleđenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu.

Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti nekim ravnim nožem. Nikako ga nemojte vaditi pincetom, jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisne u telo.

Ujed, Koža, Ujed insekta, Prst, Otok
foto: Shutterstock

Ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka koji dolazi iz nekoliko razloga:

  • Zbog toga što je osoba alergična na ugriz insekta,
  • Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje,
  • Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sistem je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija, koji izvode isključivo stručna lica.

Šta ljudi koji su alergični moraju uvek da imaju kod sebe?

Neophodno je da uvek pri ruci imaju pripremljenu injekciju adrenalina i tablete antihistaminika. Ali, naravo, uz prethodno savetovanje i dozvolu lekara. Te dve stvari nekome mogu spasiti život u momnetu kada nije moguće da što pre dobije pomoć doktora.

Pčelar
foto: Shutterstock

Ako niste alergični - šta preduzeti?

Mesto uboda odmah bi tebalo tretirati hladnim oblogama. Ali, budite vrlo obazrivi, jer alergijska reakcija može zakasniti i 8 do 10 sati.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se obratite lekaru, posebno ako vas je pre toga nedavno već ugrizao neki sličan insekt.

Savet iskusnog pčelara

Jedan iskusni pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ugriza pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Pčelar
foto: Shutterstock

"Oni koji nisu alergični najbolje je da uzmu jedan aspirin ili andol (bilo šta što imaju kod kuće), rastope ga sa par kapi vode i stave na mesto uboda. To se drži oko minut, dva, pa se skloni. Niti ima otoka, niti ima boli, a izostaće i svrab - provereno!"

Još savetuje da se koristi i oblog od navlažene sode bikarbone, a ako ništa od navedenog nemamo kod sebe u momentu uboda, najbolje bi bilo uzeti tri različite travke iz prirode. Dobro iz izgnječiti i tim sokom natrljati kožu na mestu uboda.

Sa druge strane, ako primetite bilo kakvu neuobičajenu reakciju, odmah idite na lekarski pregled u hitnu službu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs