LUPUS

"MOŽDA NEĆU BITI ŽIVA KAD NAŠ SIN POĐE U ŠKOLU": Jelena Tomašević se dugi niz godina kao LAVICA bori sa TEŠKOM BOLEŠĆU

Žena Dejana Tomaševića pričala je o borbi sa lupusom i otkrila prve simptome koji su bili veoma bolni.

Lepi & Zdravi
19:10h Autor:
"MOŽDA NEĆU BITI ŽIVA KAD NAŠ SIN POĐE U ŠKOLU": Jelena Tomašević se dugi niz godina kao LAVICA bori sa TEŠKOM BOLEŠĆU
Žena Dejana Tomaševića o borbi sa lupusom, Foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija: MOJA BORBA // LUPUS / Jelena i Dejan Tomašević - košarkaš

Proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević već dugi niz godina uživa u srećnom braku sa Jelenom Tomašević. Još pre 25 godina, kada ju je ugledao, znao je da će baš ona biti njegova žena.

Ljubavni par živi svoju porodičnu idilu, sa decom Manjom, Mijom i Matijom, a tu je i Marinko, Jelenin sin iz prvog braka. Inače, ove godine su objavili i lepu vest - a će postati baba i deda, budući da se Marinko oženio i osnovao svoju porodicu.

Njihovu ljubavnu idilu nije mogla da omete ni teška bolest koja je zadesila Jelenu. Naime, reč je o neizlečioj, autoimunoj bolesti kada organizam praktično napada sam sebe.

Jelena je još pre 10 godina otkrila da ima lupus, a svoje iskustvo sa ovom teškom bolešću u emisiji "Ordinacija" na RTS detaljno je opisala.

"Primetila sam mesec dana nakon četvrtog porođaja da mi otiče jedan prst, pa sutradan drugi. Obratili smo se lekarima koji su uradili sve potrebne analize i otkrili su da imam lupus.Tada sam i prvi put saznala da postoji oboljenje pod tim imenom", priča Jelena i dodaje da se sve to dešavalo dok su Živeli u Španiji.

"Doktor mi je objasnio da bez obzira na to što imam 36 godina, moje telo je staro 75. Na moju štetu su otkrili i da sam uz lupus dobila i jednu prateću bolest koja se zove reumatoidni artritis", kaže i dodaje da je potom usledio dolazak u Beograd i lečenje.

Jelena Tomašević
Jelena Tomaševićfoto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

U periodu kada je Jeleni uspostavljena dijagnoza, porodicu Tomašević su zadesile razne situacije, od preseljenja do rođenja sina Matije. Međutim, Dejan je jednom prilikom istakao da se njegova supruga nikada nije žalila, te da je uvek sve stoički podnosila.

"Jelena, ako je i imala neke zdravstvene probleme, nikada se nije žalila. Uvek sam ja bio u centru pažnje. Po prvi put sada ona ne može da preuzme obaveze, jer ima temperaturu, što se dešavalo prvih šest meseci. Njen najveći kvalitet je, što i pored svih tih problema, nije dozvoljavala da mi to na neki način osetimo. Posle smo saznali da se trudila da se osami kad joj je baš teško, da ode i isplače se, pozove sestre i podeli tu muku, ali se trudila da mi to u kući ne primetimo", rekao je on.

Dejan i Jelena Tomašević
Dejan i Jelena Tomaševićfoto: ATAImages

PRVI SIMPTOMI

Prvi simptomi za nju su bili veoma teški, a kako kaže, najviše ju je bolela duša budući da nije mogla da zagrli svoju bebu.

"Prvo je počela temperatura, koju su pratili otoci. Na primer, otekne mi deo ruke, bude užasno zategnuto, zacrveni se, ne može ruka da se pomera ni u jednom pravcu. Posle 5-7 dana otok splasne, koža se vrati u poravnjanje da možemo nešto da uradimo. Kad kažemo da ne možemo ništa da radimo, to znači da niste u stanju da se umijete, da se obučete, okupate, a pogotovo ako imate bebu u kući - ne možete da je zagrlite, da se igrate sa njom... To je mnogo bolnije. Tada više ne boli telo, tada bole um i duh. Najviše duša", priča Jelena.

Dejan se pokazao kao najbolji muž na svetu, pružajući Jeleni ljubav i podršku kada joj je to bilo najpotrebnije.

Dejan Tomašević
Dejan Tomaševićfoto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija: MOJA BORBA // LUPUS / Jelena i Dejan Tomašević - košarkaš

"Dejan i ja smo napravili fantastičnu konekciju, mi smo bukavlno konektovani u jednu čistu ljubav. Kada kraj sebe imate nekoga takvog, onda tačno znate gde ćete da izađete, šta ćete da radite u budućnosti... Tako smo mi isplanirali da imamo više dece. Nikada nismo pričali da imamo jedno dete. Neki od nas su hteli petoro", kaže i dodaje da je lupus sve poremetio:

"Lupus me je jako poremetio tako da nisam mogla da rodim Dejanu još jedno dete iako je jako želeo i peto. Onda smo se dogovorili da on bude moje peto dete", ispričala je sa bolnim osmehom na licu.

Bolest je veoma specifična, a Jeleni je trebalo vremena da nauči da živi sa njom.

"Sve je išlo tako fenomenalno, ali to je ono što te vrati dva, tri čak deset koraka unazad i pitaš se: 'Kako sad ovo, kako se živi sa ovim?'. Zašto me boli ovaj lakat, sutra kuk, prekosutra karlica, a onda sve. Taj dan kada me boli sve, tada ne mogu ništa", ispričala je Jelena.

Jelena i Dejan
Jelena i Dejanfoto: ATAImages

Bilo je trenutaka kada se u njoj javio bes i kada je razmišljala o najcrnjim stvarima, ali ipak nije posustala. Nije dopustila negativnoj energiji da je savlada, a spas je našla u porodičnoj ljubavi i podršci koju je nesebično dobijala od svakog člana.

"Počinjem da razmišljam šta se dešava, šta će biti... Raste bes. Zato što možda neću biti tu na Manjinoj svadbi. Možda neću biti živa kad Matija pođe u školu, neću biti sa Kićom kad završi fakultet. Prosto, samo se te negativne energije lepe, dolaze... Samo su mi one prividno tu. A onda kada usledi taj plač, taj zagrljaj, kad osetiš tu ljubav onda kažeš sebi: 'Ma, možeš ti to'. Imaš sa kim i imaš zbog koga", otkriva Jelena u ovoj ispovesti koja je potresla sve u studiju.

O tome kakva je bolest lupus, govorio je i doktor Ivica Jeremić sa Instituta za reumatologiju, piše Mondo.

"To je autoimuna bolest gde možemo da imamo zahvatanje bilo kog organa, a oštećenje nastaje jer naš sistem organe doživljava kao strane i vrši napad na njih. Karakteristično za sistemski lupus je da može da bude zahvaćen bilo koji organ, uključujući i kosu i nokte. Češće su zahvaćeni koža, kosti, bubrezi. Ređe bivaju zahvaćena, pluća, creva, a čak može i mozak da bude pogođen. Na pojavu lupusa utiču razni faktori, kod genetski predisponiranih pokazano je da neke infekcije mogu da pokrenu lupus. Mogu i drugi faktori da ga izazovu - traume, veliki prihički stresovi, uzimanje nekih lekova, izlaganje sunčevoj svetlosti, pa čak i zagađenje...", objasnio je doktor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs