Lekovi je drže pod kontrolom

ŽELJKO SAMARDŽIĆ DUGO NIJE BIO SVESTAN ŠTA SE DEŠAVA S NJEGOVIM TELOM: Pevaču dijagnostikovana autoimuna bolest!

Od nje uglavnom oboljevaju žene, ali ni muškarci nisu pošteđeni

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: ATA Images / Milan Maričić

Od bolesti štitne žlezde češće oboljevaju žene, ali ni muškarci nisu pošteđeni stanja kao što je, recimo, Hašimoto sindrom. Zato se dešava da trpe simptome, a da im ne bude postavljena prava dijagnoza, piše Lepa&Srećna.

Upravo to se dogodilo Željku Samardžiću koji dugo nije bio svestan da ima Hašimoto sindrom.

"To je jedna autoimuna bolest štitne žlezde koja stvara povremene probleme", rekao je pevač za Objektiv. "Čim sam krenuo sa redovnim terapijama, sve je bilo u redu. Svako jutro popijem po jednu tableticu i to je to.

Žene uglavnom obolevaju od te bolesti, ali eto, mene je zadesilo i nosim se sa tim kako znam i umem. Kasnije sam saznao da dosta mojih prijatelja ima Hašimoto sindrom, a ja sam ga imao dugo a da to nisam ni znao", otkrio je pevač.

Ovo stanje nastaje kad imuni sistem napadne tiroidu, malu žlezdu u vratu, smeštenu ispod Adamove jabučice. Ona proizvodi hormone značajne za mnoge funkcije u telu. Osoba obolela od Hašimoto sindroma obično dobija na težini, pati od teškog umora, dolazi do promena na kosi i koži jer postaju izrazito suve. Pacijent ima problema sa koncentracijom, a najizrazitiji simptom je depresija.

Na sreću, Hašimoto se lako leči, ali ako pacijent ne uzima terapiju, moguća su razna srčana oboljenja pa čak i zastoj srca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...