SAZNAJTE

NIJE TAČNO DA NAM SVIMA TREBA 8 SATI SNA: Sve zavisi od vašeg hronotipa, saznajte koliko vam je potrebno za dobar odmor!

Stručnjak otkriva šta to sve utiče na našu potrebu za snom.

Lepi & Zdravi
18:30h Autor:
NIJE TAČNO DA NAM SVIMA TREBA 8 SATI SNA: Sve zavisi od vašeg hronotipa, saznajte koliko vam je potrebno za dobar odmor!
Foto: Profimedia

Svi smo već hiljadu puta čuli da je jako važno da spavamo dovoljno, te da prosečnoj osobi treba oko osam sati sna. Međutim, stručnjak za san Olivija Arezolo kaže da je nekima potrebno devet sati sna da bi funkcionisali najbolje moguće, drugima je dovoljno pet ili šest sati.

"Spavanje definitivno nije univerzalno za sve, a sve zavisi od toga koji je vaš hronotip sna i kakvi su vaši geni kada je reč o cirkadijalnom ritmu".

Olivija otkriva i da postoje četiri hronotipa – vuk, medved, lav i delfin, i svaki od njih ima različite potrebe za snom.

Vukovi vole da idu u krevet kasno i najviše uživaju ako spavaju do devet ujutro, dok medvedi vole da ustaju u sedam, ali im je potrebna kafa da se razbude.

Olivija kaže da oko 55 odsto ljudi spada spada u hronotip medveda, potpuno su razbuđeni do 10 sati, ali ih umor stiže oko 15 časova, kada posegnu za šećerom da bi se napunili energijom. Ali, to im smeta da uveče zaspe.

Četvrti tip je delfin, kojeg muči nesanica. "Kod njih ne postoji rutina kada je reč o spavanju i jedne noći mogu da spavaju dva sata, a sledeće deset".

Olivija ističe da i geni igraju važnu ulogu, kao i menstrualni ciklus i sezonske promene.

Na kraju, dodaje da je kvalitet sna važniji od kvantiteta, zbog čega savetuje da odvojite sat vremena da se opustite pred spavanje.

Da biste izračunali kada je najbolje vreme da legnete u krevet, savetuje da navijete alarm u vreme kada treba da ustanete, a zatim se "vratite" osam sati unazad. Prvi sat je za opuštanje, a većini nas je dovoljno sedam sati da budemo odmorni.

Na primer, ukoliko ustajete u sedam sati, to znači da bi trebalo da u krevet legnete oko 23 sata i opustite se jedan sat, a zaspite oko ponoći.

(Stil.kurir.rs/Mondo)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs