Zdravija ishrana kao stil života

Koliko je uravnotežena ishrana uz redovne obroke važna, otkrila je mr sci. dr Veroslava Stanković

Lepi & Zdravi
Autor:
Zdravija ishrana kao stil života
Foto: Tamara Ivanković

Koliko mislimo na osnovna pravila zdravije ishrane kada svakodnevno planiramo obroke? Da li se informišemo o sastavu proizvoda pokazanom na deklaraciji prilikom kupovine, koliko fizičku aktivnost doživljavamo kao neizostavan deo zdravijeg stila života? O svemu ovome i o drugim navikama u ishrani bilo je reči na onlajn panelu „Zdravija ishrana kao stil života“, na kome su predstavljeni rezultati istraživanjao zdravijoj ishrani koje je uradila kompanija Delez Srbija.

U istraživanju sprovedenom u avgustu 2020. godine učestvovalo je oko 600 ispitanika. Većina njih, oko 85 odsto, tvrdi da čita deklaracije, ali uglavnom povremeno, u zavisnosti od kategorije proizvoda i trenutnih prehrambenih navika, obično prilikom kupovine novih proizvoda.

– Najvažnije informacije koje potrošači traže na deklaracijama jesu energetska vrednost proizvoda i količina šećera, a najčešćečitaju deklaracije prilikom nabavke mlečnih i konditorskih proizvoda – istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija, i dodala da je kompanija strateški posvećena temi zdravije ishrane.Kako bi dodatno olakšala kupcimaodluku o uravnoteženom nutritivnom unosu,kompanija je implementiralai„Nutri-Score“ sistem obeležavanja na proizvode privatne robne marke, a zdraviji asortiman dodatno obogatila„Nature’s Promise“ proizvodima.

foto: Vladimir Miloradović

Istraživanja pokazuju da je ručak za većinu glavni obrok i najređe se preskače, dok je doručak drugi najčešće konzumirani obrok tokom radnih dana. Koliko je uravnotežena ishrana uz redovne obroke važna, govorila je mr sci. dr Veroslava Stanković,specijalista za ishranu i predavač u Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu.

– Pravilan način ishrane je ključ za dobro zdravlje i dobar imunitet. Pravilna ishrana podrazumeva tri glavna obroka i jednu užinu. Najvažniji obrok je doručak jer nam pruža neophodne energetske i nutritivne sastojke kako bismo pravilno funkcionisali u toku radnog dana – objasnila je mr sci. dr Veroslava Stanković i dodala da je uz zdraviju ishranu kao stil života neophodna i redovna frizička aktivnost.

Zdravija ishrana kao stil života treba da postane deo opšte kulture nacije, a od presudne je važnosti u životu i radu profesionalnih sportista.

– U sportu trojstvo bez koga se ne može ni pomisliti na uspeh čine trening, odmor i ishrana. Imam tu sreću da mi je fizička aktivnost u opisu posla, ali mislim da je ovo trojstvo ključ za uspeh kojim god da se poslom bavite. Dinamika savremenog načina života nas često zbuni, pa malo zanemarimo suštinski važne stvari za nas, a nažalost setimo ih se tek kada nešto krene kako ne treba. Moramo naći vremena za redovnu fizičku aktivnost i moramo voditi računa šta unosimo u sebe jer na kraju krajeva time pozitivno utičemo na svoje zdravlje, raspoloženje, fizički izgled, a time dalje na samopouzdanje, učinak na poslu. Jednostavno, poboljšavamo kvalitet života – rekao je Aleksandar Kukolj, reprezentativac Srbije u džudou.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Svetske zdravstvene organizacije, više od polovine opšte populacije Srbije starije od 15 godina ima prekomernu težinu. Izbalansirana ishrana i fizička aktivnost su ključni koraci u poboljšanju opšteg zdravlja nacije i kao takvi treba da postanu neizostavni deo savremenog stila života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs