kako se hraniti narednih 40 dana

Počeo Božićni post: Evo kako da postimo a da ne ugrozimo zdravlje i imunitet!

Kada isključimo meso i druge životinjske proizvode iz ishrane, moramo posebno da pripazimo na ishranu i imunitet, naročito sada, usred epidemije korona virusa

Lepi & Zdravi
09:45h Autor:
Počeo Božićni post: Evo kako da postimo a da ne ugrozimo zdravlje i imunitet!
Foto: Shutterstock

U subotu 28. novembra počinje veliki Božićni post.

Ovaj post uvek počinje na ovaj datum i traje 40 dana, zaključno sa Badnjim danom (6. januar).

Prema pravilu, na vodi se posti sredom i petkom, dok je ostalim danima dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom, kao i velikim praznicima poput Vavedenja i Svetog Nikole, može se jesti riba.

Kako post isključuje konzumiranje mesa i mlečnih i živoitnjskih proizvoda koji su na našim prostorima najčešči izvor proteina, ali i drugih ključnih nutrijenata, ne smemo narednih 40 dana provesti na krompir salati i džemu i hlebu, već se treba pobrinuti da organizam i dalje dobija neophodne vitamine, minerale i druge hranljive sastojke, naročito jer je epidemija korona virusa u jeku.

Kako da ove godine ispostimo Božićni post, a da pritom sačuvamo zdravlje i ojačamo imunitet? Odgovor je dala nutricionista Tanja Bakrač gostujući na RTS-u.

"Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna", istakla je Bakrač.

Ako postoji opasnost da se postom ugrozi zdravlje, vernik se razrešava od posta (bolesnike, trudnice i dojilje sveštenik će uvek razrešeti posta).

Posebno obratite pažnju na unos vitamina D, B12 i vitamina C.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs