dosada ili apetit?

Kako prepoznati da li jedemo iz dosade ili smo zaista gladni: Ova caka sigurno pomaže!

Poslušajte reč stručnjaka za ishranu zašto ove godine jedemo više nego što smo inače navikli

Lepi & Zdravi
Autor:
Kako prepoznati da li jedemo iz dosade ili smo zaista gladni: Ova caka sigurno pomaže!
Foto: Profimedia

Tokom karantina većina ljudi je jela više hrane nego inače. A kod mnogih to se odrazilo i na liniju. Ljudi su otvarali svaki čas otvarali frižider, a stručnjaci objašanjavaju zbog čega je to tako.

Oni navode kako da prepoznamo razliku jede li nam se zbog pandemijske apatije ili zbog toga što smo zaista gladni.

Prema istraživanju YouGov-a koje je obuhvatilo više od 2.000 odraslih ljudi, oko četvrtina njih hranila se manje zdravo tokom pandemije, a od toga je 63 odsto promenu prehrambenih navika pripisalo je dosadi.

Istraživanje je takođe pokazalo da ljudi unose više kalorija tokom zimskih meseci.

Zašto jedemo iz dosade?

"Možda jednostavno reč o monotoniji, ali možda postoji i dublji razlog, poput neraspoloženja. A može biti da ishranu kao naviku povezujemo s drugim aktivnostima, poput grickanja dok gledamo televiziju, što ljudi u ovom periodu češće rade", kaže MekManamon.

Dijetetičar Bahe Van de Bor kaže da jedenje iz dosade ili zbog drugih emocija nije uvek loše. Ali da sve zaviso od toga koje namirnice konzumiramo i koliko često.

foto: Shutterstock

"Istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će ljudi koji više jedu zbog emocionalnog stanja konzumirati slatkiše i masnu hranu.

Kako prepoznati jesmo li gladni ili nam je dosadno?

" Jednostavna tehnika ometanja pomoći će da prepoznamo da li nam je dosadno ili zaista moramo nešto pojesti", kaže MekManamon.

Ova tehnika uključuje jednostavne stvari poput slanja slanja sms poruke prijatelju ili čitanja, obavljanja kućnih poslova, meditacije, molitve, igranja igre, slušanja muzike ili kratke šetnje.

"Dobro je stvoriti grupu aktivnosti koje nam odgovaraju da skrenemo misli. Ako smo nakon obaveza zaboravili da jedemo, verovatno nismo ni gladni", rekla je.

Van de Bor ističe da je dobro postaviti listu svoje gladi od jedan do 10 - jedan je vrlo gladan, a 10 sit i zadovoljan.

"Ako svoja osećanja gladi ocenite s pet i više, onda verovatno niste gladni. Ponekad se žeđ često zameni s glađu. Pa ako ste upravo pojeli obrok ili užinu, posegnite za pićem. To će vam pomoći da shvatite da li su želju za hranom podstakla osećanja i dosada, glad ili žeđ " kaže ona.

Predahnite

Nema ništa loše u tome da se jede iz zadovoljstva - hrana bi trebalo biti radost. Ali ako ste zabrinuti da jedete zbog dosade, razmislite o tome da promenite stvari.

"Pazite da činija s voćem i ormarići budu dobro napunjeni voćem, krekerima s visokim udelom vlakana i drugim hranjivim zalogajima, tako da uvek imate unapred planiranu hranu koju možete jesti kada nešto vam se jede. Hrana koja je posebno povezana s dobrim raspoloženjem uključuje masnu ribu i vlakna, vitamin B i hranu bogatu folatima, poput voća, povrća,orašastih plodova i semenki ", savetuje Van de Bor.

Niko od nas ranije nije proživeo globalnu pandemiju, naglašava MekManamon, pa je razumljivo ako ste pod stresom, osećate dosadu i teskobu, a sve te stvari mogu promeniti naše navike u ishrani.

"Retki slučajevi kada ste pojeli nešto samo iz dosade verovatno neće uticati na vaše zdravlje generalno. Međutim, ako se to često događa, možda bi trebal oda razmislite zbog čega je to tako i da o tome razgovarate s prijateljima i porodicom - kaže ona.

Ako vam se čini da to koliko jedete izmiče kontroli, ako jedete svu hranu koju imate kod kuće ili jedete do te mere da vam pozli ili povraćate, MekManamon kaže da je važno da potražite pomoć lekara.

Nedeljni jelovnik koji obara pritisak: Idealna ishrana za sve koji pate od hipertenzije!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs