datira iz 60-tih godina prošlog veka

Sofrologija-oslobodite se negativnih misli, upoznajte svoje telo i um: Francuzi su poludeli za ovom metodom!

Šta je to i kako funkcioniše?

Lepi & Zdravi
Autor:
Sofrologija-oslobodite se negativnih misli, upoznajte svoje telo i um: Francuzi su poludeli za ovom metodom!
Foto: Shutterstock

Sofrologija nije samo čudna reč za zagrevanje jezika, već celokupna, iako zvanično nepriznata, nauka, čija popularnost raste iz dana u dan. Zašto? Živimo u eri u kojoj vlada velnes u svetu, a kokteli od spiruline se sipaju po barovima. Velnes se ne odnosi samo na fizičko zdravlje, već i na opštu pozitivnu i uravnoteženu psihu, a sofrologija je ovde vrlo korisna. Ova disciplina ima za cilj poboljšanje kvaliteta života, pomažući pronalaženju smirenja uz pomoć moćnih tehnika opuštanja: joge, hipnoze i disanja. Mentalni detoks i olakšanje stresa zahtevaju upotrebu tri osnovne komponente: opuštanje mišića, odmereno disanje i pročišćavanje svesti.

ŠTA JE SOFROLOGIJA

Izraz "sofrologija" (preveden s grčkog kao "nauka o duhovnoj harmoniji") skovao je kolumbijski psihijatar i neurolog Alfonso Kaisedo, koji je početkom 1960-ih razvio tehniku oporavka u 12 koraka. Osećajući ozbiljno interesovanje za manifestacije izmenjene svesti, profesor je sproveo mnoga istraživanja o lekovitim aspektima hipnoze i koristio stečeno iskustvo da bi stvorio novi terapijski koncept. Sofrologija podrazumeva pokretanje unutrašnjih resursa koji će pomoći u samospoznaji i samorazvoju, istovremeno obnoviti na pozitivan način. Korak po korak set vežbi uključuje opuštanje, vizualizaciju i jednostavne fizičke pokrete usmerene na poboljšanje dobrobiti i razumevanja vašeg tela. Pored toga, ova praksa olakšava postizanje svesti za one kojima je teško samostalno ući u meditaciju, jer vaše postupke može voditi iskusni vodič-sofrolog.

Evropske zemlje su prihvatile surologiju, a u Francuskoj je uspela da se plasira na zvaničnu listu preporučenih terapijskih praksi - i samostalno i u kombinaciji sa tradicionalnom medicinom i na časovima sa psihologom.

Pristalice sofrologije uveravaju da se efekat oseća bukvalno od prve sesije, i zato ne insistiraju na brojnim sesijama. Trajanje kursa zavisi od potrebe i želje pacijenta.

Jedna lekcija obično traje oko sat vremena i sastoji se od nekoliko faza: kratak dijalog sa specijalistom koji određuje fizičko i psihičko stanje;

Skeniranje“ i opuštanje tela jednostavnim pokretima i vežbama disanja koje oslobađaju napetost i blokiraju i, prema iskusnim sofrolozima, „aktiviraju životnu silu u svim sistemima“;uranjanje u meditativno stanje (sedeći ili ležeći): pozitivne namere se kombinuju sa disanjem, što dovodi do dubokog opuštanja;

Dijalog o završetku sesije radi izražavanja emocija. Usput, dobra vest za one koji nemaju vremena, novca ili želje da posete specijaliste je da možete sami da studirate sofrologiju i vežbate, a da ne napuštate svoj dom.

ŠTA KORISTITE U SOFROLOGIJI

Kao što stručnjaci obećavaju, pozitivan efekat prakse oseti se na fizičkom, mentalnom i emotivnom nivou. Sofrologija ne samo da obnavlja nepristrasnost i nadogradnju odnosa sa telom, već vas uči i da budete sigurni u sebe. Usredsređivanjem na telesne senzacije, realizacijom sadašnjeg trenutka i prilagođavanjem talasu pozitivnih emocija, sigurno ćete se osećati bolje i osloboditi se negativnih misli. Sofrologu se obično obraćaju oni koji su zabrinuti za poboljšanje kvaliteta života - pate od anksioznosti, nesanice, metaboličkih poremećaja. Pored toga, ova metoda privlači one koji su zabrinuti za samorazvoj i koji traže efikasno sredstvo za napredak.

Sofrologija se takođe nosi sa stresom u pripremi za važne događaje: takmičenja, predstave, intervjui, venčanja, porođaj - lista će se nastaviti vašom maštom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs