Važni saveti

Prof. dr Dejan Čubrilo otkriva: Ovo su najmoćniji prirodni antioksidansi - sačuvajte lepotu i zdravlje!

Svi smo bar jednom u životu osetili bolove nakon neke intenzivnije aktivnosti - ovo stanje nazivamo upalom

Lepi & Zdravi
Autor:
Prof. dr Dejan Čubrilo otkriva: Ovo su najmoćniji prirodni antioksidansi - sačuvajte lepotu i zdravlje!
Foto: Promo

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čiji se benefiti po naše zdravlje kontinuirano otkrivaju. Poznato je da čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, pomažu varenje i regulisanje telesne težine, poboljšavaju raspoloženje... Osim toga, dokazano je da su pozitivni efekti polifenola osnova svake fizičke aktivnosti i oporavka.

S obzirom na to da svakodnevne obaveze zahtevaju da održavamo psiho-fizičku kondiciju, fizička aktivnost i vežbanje postali su imperativ savremenog života. O specifičnom doprinosu polifenola u ovim situacijama, razgovarali smo sa prof. dr Dejanom Čubrilom, profesorom medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta.

"Svi smo makar jednom u životu osetili bolove nakon jačeg treninga ili intenzivnije aktivnosti, što nazivamo upalom. U pitanju je oštećenje mišićnih vlakana, odnosno njihovo cepanje kao posledica nedovoljnog dotoka krvi i kiseonika za takav nivo opterećenja. Uz to, ključni problem predstavlja pojačanje procesa oksidacije i prekomerno stvaranje takozvanih slobodnih radikala", objasnio je dr Čubrilo.

A kako nam u ovim situacijama pomaže polifenol, pitali smo?

"Upotreba polifenola pokazuje pozitivno dejstvo na efekte vežbanja, u vidu smanjenja upala i oštećenja mišića, kao i subjektivnog osećaja bola nakon povreda i intenzivnih treninga.

foto: Promo

Zanimljivo je i da polifenoli štite gas koji reguliše širenje krvnih sudova, azot monoksid, i samim tim omogućuju bolju snabdevenost mišića kiseonikom. Više dostupnog kiseonika obezbeđuje više energije i manje oštećenje mišića", pojasnio je dr Čubrilo.

Danas znamo i da polifenoli ubrzavaju proces topljenja masti i direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima. Uzevši sve ovo u obzir, pitali smo se kako da se snabdemo polifenolima za zdravu fizičku aktivnost?

"Pre vežbanja uzmite jedan red crne čokolade sa kurkumom, u toku vežbanja hidrirajte se hladnim čajem od đumbira, a posle napornog vežbanja počastite sebe divnim sokom od borovnice sa dodatkom kurkume i cimeta", dao nam je praktičan savet dr Čubrilo.

Više informacija pronađite OVDE!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs