• Naomi Kembel

Naomi je tokom trideset godina karijere postala toliko značajna modna ikona da samo spominjanje  njenog imena ljude širom sveta asocira na vrhunsku manekenku, što Naomi bez dileme jeste.

Njene neustrašive poze pred kamerama, i naravno, čuveni hod pistom koji podseća na pantera koji vreba plen, promenili su lice mode i ubedili mnoge urednike svetskih časopisa i dizajnere da odbace predrasude, i stave vrhunsku manekenku, nevezano za boju kože, u centar pažnje.
  • Tvigi

Prva britanska ikona iz šezdesetih godina dvadesetog veka na ovoj listi, Tvigi, promenila je izgled manekenki zauvek.

Početkom šezdesetih godina krenula je potraga modnih urednika i fotografa za svežim licem koje bi predstavljalo promenu kulturne klime tog perioda i Tvigi je, uz svoju mršavu figuru i kratku kosu bila idealni kandidat.
  • Princeza Dajana

Pre Megan Markl, princeza Dajana je bila ta koja je prva menjala i modernizovala imidž kraljevske porodice. Dajana je neustrašivo kršila pravila ponašanja, oblaćenja i običaja -  sigurno joj je trebalo više hrabrosti da se razvede od princa Čarlsa nego da obuče suknju iznad kolena.

Dajana je dvadeset godina bila u centru pažnje svetskih medija, do svoje prerane smrti 1997. godine u saobraćajnoj nesreći, ali će zauvek ostati upamćena kao žena koja se nije libila da krši pravila.
  • Kara Delevinj

Od manekenki mlađih generacija koje su uticale na svet mode, Kara Delevinj se tokom prethodnih deset godina karijere ustalila kao modna ikona za mlade.

Njen arogantan i šik stav, zajedno sa  čuvenim punim obrvama, osigurali su joj mesto na ovoj listi.
  • Džejn Birkin

Džejn spada u jednu od pojava iz šezdesetih godina za koju niko tačno nije siguran čime se bavila (Manekenka? Pevačica? Glumica?), ali je njen avangardni i seksi stil svakako "poremetio" konzervativnu publiku šezdesetih godina.

Uticaj Džejn je i dalje vidljiv. Mlađe generacije se i dan danas dive njenom šik imidžu i lepoti, a jedna od najskupljih tašni na svetu zove baš po njoj.
  • Šade

Šade je bila i ostala primer elegancije i stila, od vrhunca svoje popularnosti krajem osamdesetih i ranih devedesetih godina, do danas.

Spotovi za njene pesme poput "Smooth operator" i "Sweetest taboo" i dan danas mogu da se gledaju kao inspiracije za modne kombinacije, naročito imajući u vidu koliko trendova iz tog perioda se vraća u mejnstrim modu.
  • Tilda Svinton

Glumica Tilda Svinton svakako nije klasična lepotica kao ostale žene na ovoj listi, ali talenat i upadljiv izgled daju joj pravo da se nađe na njoj.

Tildin androgeni imidž odigurao joj je hvale od mnogih modnih eksperata i fanova koji žude za nečim drugačijim na crvenom tepihu, a jedan od njenih najvećih fanova bio je i pokojni Dejvid Bouvi.
  • Kejt Mos

Zajedno sa svojom koleginicom i jednom od najboljih drugarica, Naomi Kembel, Kejt Mos je dominirala modnim časopisima i pistama devedesetih godina, dok je slično kao i Tvigi pre nje u modni svet vratila standard mršavih, krhkih lepotica.

I pored svog problematičnog privatnog života, Kejt se i dan danas nalazi na listama najbolje obučenih poznatih ličnosti.
  • Helena Bonam Karter

Za razliku od Kejt, glumica Helena Bonam Karter se više puta našla na listama najgore obučenih poznatih ličnosti. Ali njen ležeran stav je i čini modnom ikonom. Naime, u moru ultra stilizovanih ličnosti, ekscentrična glumica je svakako primer da ne treba pratiti trendove ako vam to ne stoji i da je u redu ostati dosledan svom stilu.
  • Džin Šrimpton

Čuvena manekenka iz šezdesetih godina Džim Šrimpton, odnosno "Šrimp", malo je nepravedno zapostavljena u analima modnih legendi.

Džin je i pre Tvigi u modni mejnstrim, uz pomoć svog dečka i čuvenog fotografa Dejvida Bejlija, uvela imidž mršavih, visokih i ozbiljnih, zamišljenih manekenki.
  • Adel

Iz mnoštva skoro identičnih. "napravljenih" izvođača Adel se pojavila da publiku podseti šta je pravi talenat - žena koja ume da peva i sama piše svoje pesme - i uz to, njen imidž inspirisan šezdesetim godinama, zajedno sa punijom figurom koju nikada nije menjala, dokaz su da se isplati biti drugačiji.
  • Džordan Dan

Manekenka Džordan je primer klasične lepote, koja u kombinaciji sa eksperimentima sa frizurom (koliko nas bi dobro izledalo sa svetlo sivim pažom?) i modernim imidžom, ustalila se kao ikona za novu generaciju ljubitelja mode.
  • Viktorija Bekam

Dok gledate slike iz raznih faza života Viktorije Bekam, imate utisak kao da gledate više različitih žena - od njenog seksi imidža dok je bila "Spajsica", preko kratke kose i androgenog imidža s kraja devedesetih, do dekadentnih i šljaštećih kombinacija iz sredine dvehiljaditih i suptilnog i elegantnog stila inspirisanog Džeki Kenedi danas, Viktorija je svakako bila i ostala modna ikona, koja ne samo da prati, već i postavlja trendove (sećate li se čuvenog asimetričnog boba koji je prva nosila 2007.godine?).
  • Kira Najtli

Mlada glumica Kira Najtli, osim što je tokom poslednjih dvadeset godina glumila u nekim od najpopularnijih filmova tog doba, dokazala se i kao modna ikona.

Njene klasične crte lica, koje prati određena nesavršenost koja je čini još intrigantnijom i zanimljivijom, uticala je i na Karla Lagerfelda, kome je bila muza za kampanje Šanel parfema.
  • Ado Aboa

U poslednjih pet godina, iznenadno buđenje svesti modnih časopisa i dizajnera da unajmljuju što više manekenki različitog porekla ume da deluje veštački i kao tužan pokušaj industrije da ostane privlačna mlađim generacijama.

Sama ideja inkluzije nije loša i iznedrila je mnoge zanimljive i uticajne manekenke, poput Ado, koja svojim sanjivim pogledom i klasičnim crtama lica u kombinaciji sa obrijanom glavom inspiriše mnoge uticajne ljude iz modne industrije.
  • Marijen Fejful

Poput Džejn Birkin, i za Marijen čovek ne može da bude sto odsto siguran čime se tačno bavila tokom šezdesetih godina, ali njene čuvene afere sa Mikom Džegerom i mnogim drugim popularnim rokerima iz tog perioda, uz imidž žestoke dame na motoru u kožnoj jakni, napravili su joj mesto na ovoj listi.

Ikone stila: Britanke koje su zauvek promenile lice mode!