• Autoput Atlantik, Norveška

Ne dajte da vas njegova lepota zavara - zbog oštrih krivina i skretanja čini vam se kao da ste na rolerkosteru, a kada je vreme loše, što se u Norveškoj često dešava, vidljivost se drastično smanjuje ili potpuno nestaje u sekundi, a vama ostaje da se borite sa krivinama dok ledeni talasi neprestano udaraju u barijeru mosta.
  • Tizi-n-Test, Maroko

Krivudavi put smešten na strminama Atlaskih planina u Maroku, Tizi-n-Test bio je prvi moderni put koji je spajao Marakeš i regiju Sous. Iako su ograničenja brzine veoma rigorozna, ako biste videli meštane kako jure ovim putem u punoj brzini, verovatno biste se uplašili. Inače, na ovom jezivom putu ne postoje bankine niti bilo kakva zaštita od pada u provaliju, a tokom vetra i zime, automobili padaju s njega svakodnevno.
  • Autoput Dalton, Aljaska

Jedan od najizolovanijih puteva na svetu. U krugu od preko 650 kilometara nalazi se svega tri gradića, pa vozači moraju da nose dobre zalihe svega što im je potrebno. Da stvar bude još gora, okolo nema čak ni pumpi niti bilo kakve druge mogućnosti da vam neko pritekne u pomoć, a mnogi ovaj put zovu i "Dead horse" - Mrtav konj.
  • Tunel Guoliang, Kina

U sred planina Tajhang u kineskoj provinciji Henan nalazi se užasan tunel, visok svega 4,8 metara i širine jedva 3,9 metara! Izgradilo ga je 13 meštana 1977. godine, a radovi su trajali 5 godina, jer je nekoliko njih umrlo kopajući ovaj tunel. U tunelu se nalazi 30 "prozora", sa pogledom na provaliju, a zaustavljanje na ovom mestu može da bude kobno po vas. Inače, pre nego što su izgradili tunel, meštani su prelazili s jedne strane stene na drugu pomoću merdevina.
  • Prelaz Zoila, Indija

Ovaj sablasni put pruža se duž 9 kilometara, i to 3,5 kilometara iznad nivoa mora. Ovuda mogu da prođu samo teška vozila poput kamiona, a prolazak ovuda tokom zime, snega, vetra ili kiše ogroman je izazov. Gledati dole nije nimalo preporučljivo - na nekim mestima ne vidi se baš ništa, kao da u toj tački svet potpuno prestaje!
  • Ruta Kening Stok, Australija

Jedan od najzabačenijih puteva na svetu. Duž čak 1.850 kilometara okolo ćete videti samo narandžastu prašinu i suve biljke. Ako se izgubite, neka vam je Bog u pomoći - ovde nema putokaza. Da pređete ceo ovaj put potrebno vam je tri dana, a putovanje njime tokom leta je gotovo nemoguće zbog neverovatne vrućine, pa oni koji su prinuđeni da prolaze ovuda, dolaze u konvojima sa po nekoliko vozila. Kao šlag na torti, put je u veoma lošem stanju, pa vam pored zaliha hrane i pića treba i što više rezervnih delova - za svaki slučaj.
  • Autoput Nort Jungas, Bolivija

Verovali ili ne, ovaj krivudavi, opasni put u sred Bolivijskih planina nekada je bio glavni put ka La Pazu, prestonici Bolivije! Danas postoji drugi, manje opasan put koji vodi ovamo, ali lokalci ga i dalje koriste, kao i obožavaoci planinskog biciklizma. Ako vas put ovde nanese, postoji više razloga da gledate isključivo pravo - duž celog puta sa strane se nalaze spomenici onima koji su stradali na ovom autoputu, a ukupna visina iznosi 3,6 kilometara. I danas godišnje 200 do 300 ljudi izgubi život na ovom jezivom putu.
  • Skipers kanjon autoput, Novi Zeland

Da li ste znali da postoji put toliko opasan da standardno osiguravanje automobila ne pokriva troškove štete ili prevoza ukoliko vam baš tu zatrebaju? To je Skipers kanjon put, izgrađen pre 140 godina uz Novozelandskih planina. Ako se sretnete sa vozilom iz suprotnog pravca, velika je verovatnoća da ćete morati da vozite oko 3 km u rikverc dok ne nađete prvo proširenje gde ćete moći bezbedno da se mimoiđete. Da ne spominjemo pogled na kanjon koji se nalazi metrima i metrima ispod, a možda vam izgleda i poznato - ovo mesto bilo je jedna od pokrivalica u filmu "Gospodar prstenova".

Najopasniji putevi na svetu: Vozači ih prelaze gledajući smrti u oči!