Uređenje bašte

OVO CVEĆE MORA DA IMA SVAKO DVORIŠTE: Donosi blagostanje i veliki uspeh za porodicu! (FOTO)

Dvorište, terasa i bašta, tokom proleća i leta treba da ima mnogo zdravih biljaka, koje se slažu jedne sa drugima

Galerije
07:42h Autor:
1 / 7 Foto: Shutterstock

Evo za koje cveće se smatra da donosi blagostanje porodici:

 

Zimzeleno grmlje - poželjno je u okruženju kuće posađeno u malim grupama jer doprinosi opštoj stabilnosti kuće. Čuva je i odbija loše uticaje iz okoline.

 

Travnjak - bitno je da bude održavan i ulepšan cvećem, koje bi trebalo da bude žutih i crvenih nijansi jer ono aktivira pozitivnu energiju.

 

Crveno i žuto cveće - veruje se da cvetovi crvene boje povećavaju energiju cele lokacije i pozitivno se odražavaju na zdravlje ukućana. Postoji i verovanje da žuto cveće podstiče komunikaciju i razmenu energije sa okolinom.. Bela je simbol čistote, žuta podstiče intelekt i komunikativnost, međutim crvenu ružu, za razliku od nas, Kinezi doživljavaju kao cvet koji može da izazove sitničavost i narcisoidnost. Ruža je simbol ljubavi, strasti i lepote. Ona je antički simbol boginje ljubavi, a prema jednom mitu, ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno. U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s telesnom ljubavlju hrišćanstvo u početku odbacivalo.

 

Danas su uvažena sledeća značenja boja ruža:

 

- Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.

 

- Žute su izraz veselja ili zadovoljstva, ali i ljubavi, neverstva i ljubomore.

 

- Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost.

 

- Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost.

 

- Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.

 

- Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.

 

- Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

 

Begonija - podstiče sklad, snagu i harmoniju, a plavi i ružičasti jorgovan deluje stimulativno na pisce i umetnike. Međutim, po starom kineskom verovanju cvetove jorgovana ne bi trebalo unositi u kuću.

 

Različak - podsticajno deluje na ljubavni život, porodične i poslovne odnose, ali i ukućanima pruža podršku drugih ljudi.

 

Maslačak - štiti ukućane od problema i dobro deluje na zdravlje.

 

Iris - naziv perunika dolazi od Peruna, staroslovenskog boga groma, odnosno njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste na mestu gde je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gde je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime iris cvet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

 

Ljiljan - u staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je beli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i veruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je i rajski cvet - simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa.

 

Drvo smokve - simbol je izobilja, životnosti, mira, sklada muškog i ženskog principa.

 

Kamenje, šljunak i voda - smatraju se vrlo važnim elementima „blagotvornog dvorišta". Kamenje i šljunak daju ukućanima snagu i jačaju ih. Kamenjar u dvorištu predstavlja planinu u malom i povećava unutrašnji mir ukućana, znanje, mudrost i stabilnost. Stazice u dvorištu predstavljaju utaban put kroz život, drveće snagu i zaštitu u životu, a potok predstavlja uspeh i integritet. Što se detalja u dvorištu tiče, idealna građa za njih je tesano drvo u crvenkastim tonovima.

 

Veštačka jezerca bi trebalo da imaju prirodan oblik i ne smeju da budu na terenu koji je viši u odnosu na kuću. Obale bi trebalo da budu blage i zasađene cvećem. Obavezni su vodeni ljiljani i lotosi jer predstavljaju napredak.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...