Životna priča

Ema Tompson (60): Redak primerak žene bez kompleksa! (FOTO)

Proslavljena glumica nikada nije glumila u privatnom životu, tako da se nije predstavljala kao nedodirljiva zvezda poput mnogih njenih koleginica

Galerije
22:32h Autor:
1 / 14 Foto: Profimedia

Ema Tompson rođena je 15. aprila 1959. godine u engleskom gradiću Padingtonu. Otac joj je bio pisac i povremeni glumac Erik Tompson, dok joj je majka Filida Lou, glumica s kojom je igrala u nekoliko filmovima. Njena tri godine mlađa sestra Sofi takođe se bavila glumom.

Glumica je nakon završene srednje škole upisala studije engleske književnosti na Kembridžu, gde je upoznala Stivena Fraja i Hjua Lorija, buduće glumce s kojima je osnovala pozorišnu grupu "Footlights" u kojoj je započela karijeru i kao glumica i kao pisac komičnih skečeva.

Nakon što je diplomirala, nastupala je kao komičarka, a onda je počela da igra u teatru, ali i na televiziji u seriji "Vetrovi rata". Uskoro je upoznala mladog i ambicioznog reditelja Keneta Branu koji ju je na njen 30. rođendan na kolenima zaprosio u Central parku u Njujorku. Ubrzo su se i venčali, a iako je njen brak trajao svega pet godina, za to vreme njena karijera bila je u stalnom usponu i nizala je samo role vredne pažnje i divljenja.

Imala je nesreću da nadživi sve one koje je volela: Životna priča legendarne Doris Dej! (FOTO)

Godine 1995. glumica se razvodi od čuvenog reditelja i to zbog njegove afere s njenom koleginicom Helenom Bonam Karter, a o ovom skandalu prvi put je progovorila tek posle nekoliko godina.

"Razvod se dogodio davno. Ne možete se držati nečega takvog. Nemam energije za to. Helena i ja smo se pomirile pre mnogo godina," otkrila je Ema u emisiji Elen Dedženeres šou dodajući kako je nakon razvoda patila od depresije.

Helena i Brana navodno su svoju vezu započeli 1994. godine na setu filma "Frankenštajn", a njihova romansa je potrajala narednih pet godina.

Tompsonova je taj osećaj izdaje i svu tugu pretočila u lik koji je, kako kaže, igrala u filmu "Love Actually" iz 2003. godine.

"Toliko sam već uvežbala plakanje u spavaćoj sobi, a zatim izlaženje u javnost s vedrinom na licu. Pokupila sam komadiće svog srca i pospremila ih u fioku", objašnjava Ema, koja se i našalila na svoj račun i istakla kako postoje određene sličnosti između nje i Helene.

"Pomalo smo lude i nismo modno osvešćene. Možda nas je zato Ken obe voleo. Ona je divna žena," dodala je za koleginicu s kojom je prvi put igrala 1992. u filmu "Howard’s End". Nakon skandala Helena i Ema su se još nekoliko puta srele na setu - zajedno su od 2007. glumile u filmovima o "Hariju Poteru".

40 godina ljubavi: Kada joj je bilo najteže, on je stao uz nju! (FOTO)

Iako sada ume i da se našali na račun svog razvoda, ne krije kako ju je od crnih misli nakon kraha braka spasilo pisanje scenarija po knjizi Džejn Ostin za film "Razum i osećajnost".

"Kako bih nekako pomogla sebi, jedina stvar koju sam mogla da učinim bila je pisanje. Pisanje scenarija za ovaj film me je spasilo od toga da ne puknem na veoma, veoma ružan način", rekla je žena koja je jedina u istoriji dobila Oskara za glumu i scenario. Naime, "Razum i osećajnost" 1996. godine ovenčan je prestižnom nagradom za najbolji scenario. I dok čuvene zlatne statue zauzimaju centralna mesta u domovima njenih kolega, Ema je odlučila da svoje Oskare čuva u kupatilu.

Talentovana umetnica na snimanju filma "Razum i osećajnost" upoznala je glumca Grega Vajza s kojim je otpočela vezu koja je njen život upotpunila najlepšim bojama. Ovaj skladni par dugo je pokušavao da zasnuje porodicu i to im je napokon uspelo 1999. godine, kada su zahvaljujući in vitro oplodnji dobili ćerkicu i nadenuli joj ime Gaja Romili Vajz.

"Kad rodite dete, čini vam se kao da ste se i sami ponovno rodili. To je tako veliko preobraženje u vašem telu, duši, duhu. Mitske dimenzije koje se daju rođenju bebe potpuno su istinite, to je bilo najvažnije iskustvo mog života . Od tada, moj glumački posao je isti, ali moj život postaje sve važniji. Ne želim da preterujem jer ne bih da budem samo majka koja će roditeljstvom zanemariti svoj poziv i sve što ide uz njega.

Njeno pravo ime je Jelena: Nemam majčinski instinkt i ne verujem u Boga! (FOTO)

Gluma, razgovori s novinarima i sve ostalo, to je moja hrana i piće, toliko to volim. Ali, odrođenja deteta to je na drugom mestu mojih životnih prioriteta," otkrila je glumica u razgovoru za Nacional.

Nakon što su dobili ćerku, Ema i Greg još tri godine pokušavali su da metodom in vitro prošire svoju porodicu, ali u tome nisu uspeli.

Venčali su se 2003. godine u mestu Dunun u Škotskoj, u blizini svoje kuće. Stalna porodična rezidencija nalazi se u Zapadnom Hampsidtu u Londonu, u istoj ulici gde je Tompsonova živela u svojoj mladosti. U godini kada su se venčali, glumica i njen suprug usvojili su Tindija, ratno siroče iz Ruande. Upoznali su ga kada je imao šesnaest godina na događaju koji je organizovao centar za izbeglice i pozvali su ga da provede Božić s njihovom porodicom.

"Sve se desilo polako i spontano. Provodio je s nama praznike u Škotskoj i potpuno prirodno uklopio se u našu porodicu i postao njen član. Bilo mi je teško da se pomirim sa činjenicom da neću ponovo da ostanem u drugom stanju i da nećemo imati više dece. Kada malo bolje razmislim, da sam imala još dece, propustila bih neverovatno majčinsko iskustvo koje sam doživela sa Tindijem", iskrena je glumica, a njen usvojeni sin 2009. godine i zvanično je postao državljanin Velike Britanije, a danas radi kao advokat za ljudska prava.

Od kada je postala mama, ova svestrana umetnica posvetila se pisanju knjiga za decu koje su pratile dogodovštine o Petru Zecu. Međutim, kako je njena ćerka rasla, glumica je odlučila da njena književna dela budu društveno angažovana. Kada je Gaja napunila 13. godina, Ema je napisala priručnik o seksu, kako bi je naučila osnovnim stvarima koje bi svaka mlada devojka trebalo da zna.

Naime, Tompsonova je shvatila kako svoju ćerku nikada neće moći da zaštititi u potpunosti, ali priručnik joj svakako neće odmoći. Razlog povećane Emine zabrinutosti leži utraumatičnom iskustvu iz detinjstva. Kada je imala samo 8 godina, stariji mađioničar došao je na njen rođendan i poljubio ju je, a to iskustvo nikad nije mogla da zaboravi.

"Moji roditelji doveli su ga na zabavu. Pitao me je hoću li da mu dam poljubac jer mi je poklonio slatkiš i krenula sam da ga poljubim u obraz, a on je stavio svoje usne na moje i gurnuo mi jezik u usta! Mislila sam da sam ja kriva zbog toga, deca uvek misle da su kriva," prepričala je glumica svoje traumatično iskustvo.

Proslavljena glumica nikada nije glumila u privatnom životu, tako da se nije predstavljala kao nedodirljiva zvezda poput mnogih njenih koleginica. Uvek raspoložena za razgovor,novinare je često i iznenađivala svojom iskrenošću. A filmski kritičari sigurni su u jedno - tek ćemo uživati gledajući Tompsonovu u komičnim ulogama zahvaljujući kojima je u studentskim danima i zavolela glumu...

Lajza Mineli slavi 73. rođendan: Žena koja je imala sve, osim onog što je najviše želela!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs