Neprežaljena ljubav

Zbog ljubavi sa ženom zauvek ostala sama: Greta Garbo je volela samo nju! (FOTO)

Iako je bila jedna od najpoželjnijih žena u svetu filma, nikada se nije udala, a o njenim ljubavnim vezama znalo se vrlo malo.

Vip priča
Autor:
Zbog ljubavi sa ženom zauvek ostala sama: Greta Garbo je volela samo nju! (FOTO)
Foto: Profimedia

Greta Garbo je definitivno neizbrisiva ikona holivudskog Zlatnog doba. U svojim najpoznatijim ulogama igrala je tragične i melanholične likove do savršenstva.

Njene slike snažnih heroina obezbedile su joj tri nominacije za Oskara, a 1954. nagrađena je počasnim Oskarom zbog njenih značajnih dostignuća u kinematografiji.

Ali, koliko je bila slavna i voljena, Gretu Garbo su često pogrešno shvatali. Čak i njenu poznatu izreku "Želim da budem sama" pogrešno su tumačili. Rečenicu koju je rekla u razgovoru za magazin "Life" 1955. godine, kasnije je morala da objasni: "Zapravo sam rekla "želim da me ostavite na miru". U tome je razlika."

Izdala je svoju zemlju ali ne i srce: Nosila je muška odela, a volela žene! (FOTO)

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafson 18. septembra 1905. odrasla je u siromaštvu u sivom i tmurnom Stokholmu. Od djtinjstva se najviše sećala kuća kojima je bila okružena. Opisala ih je ovako:"Tamo gde sam živela sve kuće i stanovi izgledali su isto - njihova ružnoća bilo je sve što nas je okruživalo."

Već kao dete Garbo je privuklo šarenilo pozorišta zbog imaginarnog bega od sive svakodnevice, a s 19 godina dobila je prvu ulogu u filmu.

Te 1924. godine Garbo je uočio Luis B. Majer u filmu "The Saga of Gosta Berling".

Odmah ju je angažovao jer je video veliki potencijal u njenim magično plavim očima koje je smatrao vrlo privlačnim za tadašnji nemi film.

U dobi od 20 godina, Garbo je stigla u SAD da bi započela holivudsku karijeru; podvrgnula se kompletnoj promeni izgleda - izravnala je kosu i zube, promenila je oblik obrva i smršala 12-ak kilograma.

Zaveo je Grejs Keli, Marlen Ditrih i Ingrid Bergman: Životna priča najfatalnijeg glumca zlatne ere! (FOTO)

Njen glavni partner u tim formativnim godinama bio je Džon Gilbert, a njihova hemija na ekranu je proizvela priče koje su pomogle i njoj i njemu da svoju slavu uzdignu u nebeske visine.

U jednom trenutku, Džon Gilbert je naglo postao najtraženiji glumac u Holivudu. Filmovi u kojima bi on igrao redovno su zarađivali u ono vreme vrtoglavi novac - 700.000 dolara, što bi danas odgovaralo iznosu od oko 10.000.000 dolara, ali treba znati da u to vreme nije bilo DVD-a, ni televizije, kao ni interneta. On je zapravo bio izuzetno cenjen jer je zapravo učio Gretu Garbo da glumi i da se ponaša na pred kamerama, što je ubrzo postao deo njenog zvezdanog imidža.

Legenda kaže da je Greta za Džona Gilberta bila fatalna. Bila je to ljubav na prvi pogled i u roku od tri nedelje on ju je nekoliko puta zaprosio.

Gilbert je navodno čak odredio i datum, a onda se slomio kad se na dan venčanja, ona nije pojavila.

Skandalozne veze sa ženama, veliki gubitak i teški kompleksi: Životna priča tajanstvene Grete Garbo! (FOTO)

Čini se da se ova epizoda podudarala s padom Gilbertove slave, pa je on uskoro postao prošlost zajedno s nemim filmom. No isto tako je moguće da se s pojavom zvučnog filma više nije uklapao u standarde nove tehnologije.

S druge strane, Garbo je nastavila meteorski uspon. Kasnije je priznala da je Gilbert bio njena velika ljubav i da je najzaslužniji za njen uspeh jer joj je posvetio svu svoju mentorsku i ljudsku pažnju. Međutim, nije mogla da podnese i samu pomisao da bude nečija žena. "Bojala sam se da će suprug početi da mi govori šta moram da radim, a šta ne i da će mi postati gazda. A ja to nisam želela. Htela sam biti sama sebi šef."

Od tog trenutka nadalje, Garbo je postala poželjna udavača, ali i misteriozna žena obavijena velom tajne, pa je zbog toga postala još zanimljivija milionima obožavatelja.

Gilbert je nesumnjivo bio njena velika ljubav, ali kao što se kasnije saznalo iz drugih njenih korespondencija koje su postale javne u godinama nakon njene smrti, on nije bio jedini.

Od 1924. Garbo je neprekidno narednih 60 godina održavala kontakt sa svojom koleginicom iz dramske škole, švedskom glumicom Mimi Polak.

Buran život Ingrid Bergman: Filmska diva kojoj Holivud nije oprostio što je bila žena! (FOTO)

U svom prvom pismu Polak, Garbo opisuje kako je "pismo koje sam dobila od tebe izazvalo oluju čežnje u meni". Garbo - čije je umetničko ime navodno smislila upravo Polak - opisuje sebe kao "umornu, sporu i dosadnu osobu kad je daleko od svoje drage prijateljice".

U drugom pismu iz 1928, Garbo piše: "Sanjam o tome da te vidim i otkrijem da li ti je još uvek, kao nekad, stalo do tvoje stare neudate prijateljice. Volim te, mala Mimozo".

Dve godine kasnije, kada je Polak objavila iznenađujuću vest da je ostala u drugom stanju, Garbo joj je napisala:" Ne možemo pomoći našoj prirodi, kako ju je Bog stvorio. Ali uvek sam mislila da si nas dve pripadamo zajedno."

Kasnije, kad je Polak rodila sina, Garbo joj je napisala:"Neverovatno sam ponosna što sam postala otac." No, pisma s vremenom postaju sve intimnija. Godinama su se širile razne glasine o glumičinim seksualnim sklonostima, a naročito u kontekstu navodne veze s Marlen Ditrih. Pričalo se da je Greta Garbo imala i lezbejsku vezu sa spisateljicom Mercedes da Kosta.

Životna priča najlepše žene 70-tih: Odrastala kao princeza, zavodila najveće bogataše, izgubila sestru 11. septembra! (FOTO)

Međutim, za Zlatno doba Holivuda, najvažnija je bila zarada pa su studiji bili vrlo spretni u prikrivanju istina o svojim zvezdama. Najslavniji glumci su ugovorom bili obavezni da čuvaju određeni imidž. To znači da, čak i ako je Garbo zaista imala sklonost prema ženama, to je morala da bude najstrože čuvana tajna.

Garbo se nije stidela svoje seksualnosti, ali je bila svesna da bi tako rizikovala i karijeru i potencijalni bes svojih brojnih poklonika i publike.

Izgleda da je Garbo odabrala samoću i izolaciju zbog animoziteta prema izloženosti i publicitetu, ali i zato jer je ostala slomljenog srca zbog nerealizovane ljubavi s Mimi Polak koja je ostala tajna.

Bilo je glasina i šaputanja o tome čak i tokom njenog života, ali ta pisma pronađena nakon njene smrti dokazuju da je čak i kad je bila u ljubavi sa Džonom Gilbertom, i daljeje duboko patila za svojom prvom ljubavi iz srednje škole.

Greta Garbo torta: Desert po meri holivudske dive! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs