Gari Kuper

ZAVEO GREJS KELI, MARLEN DITRIH i INGRID BERGMAN: Životna priča najfatalnijeg zavodnika zlatne ere Holivuda! (FOTO)

Frenk Džejms Kuper rođen je 7. maja 1901. godine u gradiću Helena u Montani. Njegovi roditelji, emigranti iz Engleske su 1906. godine zakupili veliki ranč gde su Frenk i njegov brat Artur kao provodili vreme učeći da pecaju, love i jašu konje.

Vip priča
ZAVEO GREJS KELI, MARLEN DITRIH i INGRID BERGMAN: Životna priča najfatalnijeg zavodnika zlatne ere Holivuda! (FOTO)
Gari Kuper i Ingrid Bergman, Foto: Profimedia

Bio je prodavac svetlosnih reklama i zavesa za pozorište, te šumar u poznatom američkom nacionalnom parku Jeloustoun. A onda je neko primetio da bi taj tihi momak mogao savršeno da glumi kauboja na velikom platnu.

Gari Kuper, sin engleskih emigranata Helene i Čarlsa, počeo je da se školuje u Engleskoj, a kada je krenuo u srednju školu, nije bio spreman za snobovsko okruženje u koje je upao, pa je postao jako stidljiv i povučen. Dve osobine koje nikako ne idu sa glumačkim poslom i koje bi trebalo da se leče u tinejdžerskom dobu vremenom su postale zaštitni znak ove legende filmskog platna: svedena gluma i skroman i nenametljiv nastup koji pleni. Kada je izbio Prvi svetski rat, porodica Garija Kupera preselila se u državu Montana u SAD. Zatim je mladi Kuper počeo da studira na lokalnom koledžu da bi, kao po američkom nepisanom pravilu za velike glumce, batalio školu. Nikada nije diplomirao. Nije se proslavio ni kada je pokušao kod profesora glume u svojoj školi.

Jurili je moćni muškarci, novac je nije zanimao: Životna priča najfatalnije italijanske dive koja i dan danas ne prestaje da intrigira! (FOTO)

foto: Profimedia

Tih godina je radio poljoprivredne poslove na svom ranču u Montani i crtao stripove za lokalne novine. Njegov otac, advokat, dobio je 1924. godine posao u Los Anđelesu, a Gari, koji nije zarađivao ni dinara od rada u novinama, procenio je da „ako već treba da gladujem, bolje da mi tom prilikom bude toplo nego da se smrznem mrtav gladan". A gde je Los Anđeles tu je i Holivud, spreman da u naručje prihvati neotkrivene umetnike u gladovanju.

Sitni poslovi oko reklama i zavesa su propali, kao i saradnja sa lokalnim fotografom, pa se Gari prijavio za posao glumca. Počeo je kao statista u jednom filmu u kojem je glumio pored tada poznate glumice Ajlin Sedžvik.

Ubrzo je potpisao ugovor za čuvenu producentsku kuću Paramaunt", godinu dana kasnije, postao je Gari Kuper. Do tada se potpisivao pod krštenim imenom Frenk Džejms Kuper. Sačekao je još četiri godine da bi postao nova velika holivudska zvezda i američki instant mit, filmom „Čovek iz Virdžinije" iz 1929. godine. U sledećih 10 godina snimio je dvadesetak filmova.

Lepi Gari Kuper imao je prvu lošu procenu u karijeri godine 1939, kada mu je producent Dejvid O. Selznik ponudio da zaigra ulogu Reta Batlera u filmu „Prohujalo s vihorom". Kuper je odbio ulogu jer je smatrao da će „Prohujalo sa vihorom" biti najveći promašaj u istoriji Holivuda.

Životna priča Džudi Garland: Stotine ljubavnika, brak sa homoseksualcima i smrt u 47. godini! (FOTO)

foto: Profimedia

- Drago mi je što će Klerk Gejbl biti taj koji će zveknuti nosem o pod, a ne ja - bio je izričit Gari Kuper. Istorija je poznata: Klerk Gejbl nije propao, nego je postao vlažni san američkih tinejdžerki, a bogami i naših majki u Srbiji, koje su decenijama posle premijere uporno gledale film „na premotavanje" u bioskopima i uzdisale za blago klempavim glumcem koji je osvojio srce Skarlet O'Hare. Usput, nije to Gariju bio jedini put da debelo omaši u proceni. U to vreme odbio je čak dve uloge koje mu je ponudio izvesni genije, Alfred Hičkok.

Gari Kuper je upoznao svoju buduću suprugu, dvadesetogodišnju Njujorčanku, Veroniku Balfe, na zabavi koju je priredio njen ujak, umetnički direktor u filmskoj industriji. Veronika, koju su u porodici zvali Roki, odrasla je na Park Aveniji i upravo je završavala školu. Gari Kuper i ona su tiho uplovili u brak 15. decembra, 1933. Prema priči njegovih prijatelja, brak je imao pozitivan uticaj na njega, odbacio je svoju burnu ljubavnu prošlost i preuzeo kontrolu nad svojim životom. Sportiskinja i zaljubljenica u prirodu, Roki je delila mnoga interesovanja sa Kuperom, uključujući jahanje, skijanje i lovno streljaštvo. Ona je organizovala njihov društveni život, a njeno bogatstvo i društvene veze pružile su mu pristup u njujorško visoko društvo. Gari i njegova supruga živeli su u dve kuće u području Los Anđelesa i imali kuću za odmor u Koloradu.

Životna priča Odri Hepbern: Odrastanje bez oca, dva propala braka i dva pobačaja nisu zasenili njenu pozitivnu energiju! (FOTO)

foto: Profimedia

Dobili su ćerku koju su nazvali Marija 1937. godine. Kuper je bio brižan otac, provodio je vreme sa svojom ćerkom, učio je da vozi bicikl, igra tenis, skija i jaše konje. Preneo joj je i ljubav prema umetnosti i crtanju. Kao porodica, često su imali zajedničke odmore u Ajdahu, Sauthemptonu, Njujorku ali i Evropi. Brak je krenuo da mu se urušava, čestim odsustvima i navodnim aferama, pa su Roki i Kuper zvanično raskinuli brak 1951. godine, nakon 18 godina zajedničkog života. 1953. godine, Kuper se vratio kući, a njihovo zvanično pomirenje se desilo tek 1954. godine.

Životna priča najveće holivudske dive: Život u visokom društvu, samoubistvo brata i ljubavna afera duga 26 godina! (FOTO)

foto: Profimedia

Pre braka, Kuper je bio poznati ženskaroš i imao je niz romantičnih veza sa vodećim glumicama. 1927. godine je imao burnu romansu sa Klarom Bou, koja mu je jako pomogla u karijeri. 1928. godine je imao vezu sa iskusnom glumicom Evelin Brent, a naredne godine još burniju aferu sa Lupe Velez, sa kojom je proveo čak dve godine. U tom periodu se viđao i sa Marlen Ditrih i Kerol Lombard. Voleo je žene i iz visokog društva, pa je šarmirao udatu groficu Doroti di Fraso u Rimu.

Preljuba i skandal: Neverovatna životna priča Ingrid Bergman!(FOTO)

foto: Profimedia

Iznenađujuće, Gari Kuper je po stupanju u brak sa Roki bio veran sve do leta 1942. godine, kada je započeo vanbračnu aferu sa jednom od najlepših glumica tih godina - Ingrid Bergman. Gari Kuper i Ingrid su svoju romansu započeli na snimanju filma "Za kim zvona zvone", a veza je trajala do kraja snimanja sledećeg filma.

1948. godine, Kuper je započeo aferu sa svojom partnerkom na filmu, Patrišom Nil. Svoju vezu su krili od očiju javnosti, ali na kraju je ta veza postala javna tajna u Holivudu i Kuperova žena je saznala za nedolično ponašanje svog supruga. On je na kraju priznao sve svojoj supruzi i prizbao da je zaljubljen u Nil i nastavio da je viđa. Tokom tri godine koliko je bio razdvojen od supruge, Kuper je imao afere i sa Grejs Keli, Lorejn Šanel i Žizel Paskal.

Gari Kuper je celu svoju karijeru važio za jednog od najšarmantnijih i najlepših glumaca tog vremena, a opisivlai su ga rečima: "delikatna senzualna usta, svetlo smeđa kosa i upečatljive plave oči, lepše od bilo koje žene, osim Garbo."

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

Legendarni glumac je svoju karijeru vodio uspešno kao i svoj privatan život, pa neke od njegovih čivenih rečenica sa velikog platna i danas se spominju: "Ovaj grad nije dovoljno velik za obojicu", "Mogli smo da napravimo zajedno predivnu muziku"... Iako su mnogi sporili njegovu glumu i opisivali je da ima samo jedan ili dva trika kojima se koristi, mnogo milse da je on verovatno najbolji filmski glumac svih vremena. Jedna od najvećih glumica ikada, Ingrid Bergman je za njegovu glumi rekla da je najopuštenija i najprirodnija.

Žene su ga opisivale kao neverovatnog ljubavnika ali i onog najobdarenijeg.

Iako je bio samo jednom braku koji je trajao do njegove smrti, sa Roki, Kuper nikada nije bio samo sa jednom ženom, često je imao nekoliko ljubavnica. Žene je dovodio do ludila, a muškarci su mu zavideli. Svoje mnogobrojne ljubavnice je često zvao "baby" kako ne bi slučajno pogrešio njihovo ime.

Čuvena priča je da je jednom tokom snimanja filma Kuper imao određene aktivnosti sa Barbarom Stenvik u prirodi, dok ga je druga žena čekala u hotelskoj sobi.

Štaviše, stidljivi momak je čak primorao potonju Patrišu da prekine trudnoću 1950. godine jer je strahovao da taj skandal može da mu uništi karijeru.

Nikad objavljena istina! Borio se sa demonima, mrzeo glumu iz dna duše: Životna priča Marlona Branda

foto: Profimedia

A onda je usledila uloga koja je zakucala Garija Kupera među glumačke velikane 20. veka: pojavio se u glavnoj roli filma „Tačno u podne" 1952. godine. Režiser Fred Cineman angažovao je Kupera i Grejs Keli u dobro poznatoj priči o šerifu koji sam mora da se suprotstavi bandi ubica. Priča koja je takođe postala mit kasnije je kopirana u stotinama američkih filmova.

Za ulogu hrabrog šerifa Vila Kejna Kuper je osvojio Oskara, drugog po redu u karijeri. Prvi je zaslužio ulogom u filmu „Narednik Jork" 1942. godine. U slobodno vreme, kao veliki američki patriota, angažovao se u antikomunističkoj alijansi američkih filmadžija, koja je pokrenuta da bi se filmski stvaraoci obračunali sa komunistima u svojim redovima. Navodno, Gari Kuper nije „drukao" nikoga od svojih kolega poimence, kao što je to radio čuveni režiser Elija Kazan, autor filma „Odavde do večnosti", koji je optužio desetak svojih kolega da su komunisti. Kuper je svedočio pred Hausovim komitetom koji je „češljao" komuniste u Holivudu. Samo je izjavio da je odbio nekoliko scenarija koji su mu se učinili suviše komunističkim.

Neverovatna životna priča Helene Rubinštajn: Izgradila carstvo, udavala se dva puta, izgubila sina! (FOTO)

foto: Profimedia

Teško obolevši od raka, Gari Kuper je umro 13. maja 1961, a bivša supruga, koja mu je do tada oprostila silna neverstva, prenela je njegovo telo u Njujork, gde je živela posle rastave. Umrla je 2000, a sahranjeni su jedno blizu drugog na groblju Sveto srce. Američka filmska akademija je na svojoj listi najboljih glumaca iz klasičnog holivudskog perioda Garija Kupera smestila na 11. mesto.

Malo li je za stidljivog momka iz Montane, koji je zaveo najlepše dive Holivuda?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs